Έκκληση του ΟΗΕ σε Ιταλία και ΕΕ για την υπόθεση του πλοίου Diciotti

Ο ΟΗΕ απεύθυνε έκκληση τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να σταματήσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να βρουν από κοινού μια ουσιαστική λύση στο ζήτημα την υπόθεσης του πλοίου Diciotti.

Σημειώνεται πως ΕΕ και Ιταλία βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την υπόθεση του πλοίου της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti, στο οποίο βρίσκονται περίπου 150 μετανάστες που διασώθηκαν από τα ανοιχτά της Μάλτας για σχεδόν μία εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών αρνείται να υπογράψει την σχετική άδεια για αποβίβαση εάν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για καταμερισμό των μεταναστών.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ» να δεχτούν να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Παράλληλα, καλεί και τις ιταλικές αρχές «να επιτρέψουν την άμεση αποβίβασή τους».

«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων» ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

«Κινδυνεύουν ζωές. Ήδη, το 2018, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, μολονότι ο αριθμός των προσώπων που προσπαθούν να διαπλεύσουν (τη Μεσόγειο) έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές», καταλήγει η ανακοίνωση.