Έλληνας πανεπιστημιακός στην προεδρία της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου

Έλληνας πανεπιστημιακός στην προεδρία της.  Στο «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου ((International Wine Law Association – AIDV), θα βρίσκεται για τα επόμενα τρία χ…. Έλληνας πανεπιστημιακός στην προεδρία της.  Στο «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου ((International Wine Law Association – AIDV), θα βρίσκεται για τα επόμενα τρία χ…. ροη

 Στο «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου ((International Wine Law Association – AIDV), θα βρίσκεται για τα επόμενα τρία χρόνια ένας Έλληνας πανεπιστημιακός. Ο λόγος για το Θεόδωρο Γεωργόπουλο ο οποίoς κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λωζάννη στις 21-22 Ιουλίου εξελέγη στη θέση του προέδρου.

«Το γεγονός ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα πέτυχε αυτήν την προεδρία είναι σίγουρα σημαντικό για την παρουσία μας στo γενικό γίγνεσθαι και περισσότερο στα θέματα ρύθμισης νομοθεσίας» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γεωργόπουλος.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το Δίκαιο του Οίνου από αυτή την εκλογή, θα υπάρξουν και σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την εμπλοκή της χώρας μας «σε ζητήματα προετοιμασίας της νομοθεσίας σε διεθνές επίπεδο, της καλύτερης διάχυσης της πληροφορίας από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα αλλά και προς την Ελλάδα, ως προς τις νέες τάσεις που έχουν να κάνουν είτε με την κατανάλωση αλκοόλ, είτε σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη στον χώρο της οινοποιίας και της αμπελοκαλλιέργειας, είτε ακόμη σε σχέση με ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή».

   Σημείωσε ότι οι στόχοι του κινούνται σε τρεις άξονες. «Ο πρώτος, ως πανεπιστημιακός, είναι η διασύνδεση των πανεπιστημίων γύρω από τον χώρο της αμπέλου και του οίνου και των νομικών ρυθμίσεων γύρω από τα ζητήματα αυτά» είπε ενώ ο δεύτερος άξονας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει να κάνει με τη «διάχυση της πληροφορίας σε θέματα νομοθεσίας και ρύθμισης, κυρίως στους νέους, είτε αυτοί είναι νομικοί, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες είτε είναι επιστήμονες γύρω από τον χώρο».

Όμως, πιο σημαντικό χαρακτήρισε τον τρίτο άξονα που δεν είναι άλλος από τη διαμόρφωση κοινών θέσεων «μέσα από τον επιστημονικό διάλογο και αναδείξεις κοινών μοντέλων που μπορούν στη συνέχεια να προταθούν σε διάφορα διεθνή φόρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα όπως η σύζευξη οινοτουρισμού και η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας γύρω από την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων καθώς και θέματα πιο “down to earth”, όπως είναι η διασφάλιση της υγείας σε σχέση με τις οινολογικές πρακτικές και η ισορροπία μεταξύ κατανάλωσης οίνου και ανάπτυξης, διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας».

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την εικόνα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για το ελληνικό κρασί ο κ. Γεωργόπουλος δήλωσε ότι «το ελληνικό κρασί είναι μικρό σε ποσότητα» καθώς όπως επεσήμανε «είμαστε περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής». Όμως, «είμαστε μεγάλοι σε ιστορία, είμαστε μεγάλοι σε διαφορετικότητα και βάθος, αν δει κανείς τη γεωμορφογραφία και τις ελληνικές ποικιλίες και το γεγονός ότι υπάρχει μια παράδοση, η Ελλάδα είναι σημαντική» ανέφερε.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.