Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σύμφωνα με τις αρχές, πριν από λίγη ώρα αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό και 30 τραυματίες, κατά την διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων για την 61η επέτειο της ίδρυσης της πόλης Ισουλάν, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε ένα νυχτερινό παζάρι και προκάλεσε σκηνές πανικού.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης, έφεραν στο φως την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του δήμου όπου σημειώθηκε η έκρηξη, στην οποία αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν ακόμα δύο βόμβες, οι οποίες εξουδετερώθηκαν επιτυχώς.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για αυτό το χτύπημα, ωστόσο, οι υποψίες βαρύνουν ορισμένες ομάδες ανταρτών ισλαμιστών οι οποίες δρουν στην συγκεκριμένη περιοχή, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί.

Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη επίθεση που σημειώνεται μέσα σε ένα μήνα, όταν μία έκρηξη σε ένα παγιδευμένο φορτηγάκι σε ένα σημείο στρατιωτικού ελέγχου στο γειτονικό νησί Μπασιλάν, προκάλεσε 10 νεκρούς. Την ευθύνη τότε ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νότιο τμήμα της χώρας έως το τέλος του χρόνου μετά την κατάληψη της πόλης Μαραγουί από ακτιβιστές φίλα προσκείμενους στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι δύο αυτές επιθέσεις σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τη χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη μουσουλμανική μειονότητα με την ελπίδα να τερματιστεί η εξέγερση που άφησε πάνω από 100.000 νεκρούς, σύμφωνα με κυβέρνηση.