Ένας στους τέσσερις Αυστριακούς θεωρεί την Ευρωβουλή «περιττή»

Ενώ τα αυστριακά πολιτικά κόμματα, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα τους υποψήφιους τους για τις ερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργικό συμβούλιο, στην Αυστρία θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση διαπιστώνει πως ένας στους τέσσερις Αυστριακούς θεωρεί το Ευρωκοινοβούλιο ως «περιττό θεσμό».

Το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την άποψη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερο, και ανέρχεται στο 40%, μεταξύ των ψηφοφόρων του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο είναι σημαντικό μόνον για έναν στους δύο ερωτηθέντες, ένα ποσοστό 40% εκτιμά ότι είναι σωστό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων- να έχει μεγαλύτερη σημασία από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο για το 27 % των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρείται ως σημαντικότερο.

Την μεγαλύτερη σημασία του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζουν κυρίως νεαροί στην ηλικία ψηφοφόροι, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλευρά των επί μέρους εθνικών κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας τη σημασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει επιπλέον πως οπαδοί διαφορετικών κομμάτων πιστεύουν διαφορετικά στις δυνατότητες του Ευρωκοινοβουλίου, με τους ψηφοφόρους του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού να έχουν σε ποσοστό 67% τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, μόνον ένα ποσοστό 30% αυτών πιστεύουν ότι οι ευρωεκλογές καθιστούν δυνατή την συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, 27% δεν πιστεύουν κατά κανένα τρόπο σε μία τέτοια δυνατότητα.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, ένα ποσοστό 18% πιστεύουν πως η αποτελεσματικότερη κριτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ενώ σε ποσοστό 58% θεωρούν μία αποχή ως λανθασμένη.

Κατά τις προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2014, η συμμετοχή στην Αυστρία είχε ανέλθει στο 45%, ο μέσος όρος στις χώρες-μέλη της ΕΕ ήταν στο 43,5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ