«Όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις θα ενταχθούν στο μέτρο της “αγροτικής οδοποιίας”»

Σε 109 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις των Περιφερειών που έχουν ενταχθεί στην 1η πρόσκληση του μέτρου της «Αγροτικής Οδοποιίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με το συνολικό προϋπολογισμό 46.496.322,33 ευρώ.

Μάλιστα, όπως τόνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε ενημέρωση προς τις Περιφέρειες, «θα προχωρήσει στην ένταξη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων έργων από τις Περιφέρειες της 1ης πρόσκλησης του μέτρου της “Αγροτικής Οδοποιίας”, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρίθηκαν ως επιλαχούσες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ οι αριθμοί, τόσο των αιτήσεων όσο και του συνολικού προϋπολογισμού, αναμένεται να αλλάξουν προς τα επάνω, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία εγκρίσεων από όλες τις περιφέρειες, από τις οποίες εξαρτάται η συγκεκριμένη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τέσσερις είναι οι περιφέρειες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξής τους στο μέτρο. Πρόκειται για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν γίνει δεκτές από έντεκα αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1.838.029,09 ευρώ και 4.449.700,00 ευρώ αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα οι αποδεκτές αιτήσεις είναι 13 με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 5.054.429,82 ευρώ, ενώ στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι αιτήσεις είναι έξι, συνολικού προϋπολογισμού 2.675.525,68 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι τώρα, υπεβλήθησαν συνολικά 271 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 124,95 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γίνουν όλες δεκτές, επειδή δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλεπόταν στην πρόσκληση (σ.σ. κάποιες δεν είχαν ολοκληρωμένο φάκελο, δεν υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες κ.ά.).

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τονίζει πως στις Περιφέρειες που διαθέτουν υπόλοιπα πιστώσεων τα οποία δεν έχουν δεσμεύσει σε εντάξεις έργων από την εν λόγω πρόσκληση παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επαναπροκήρυξής τους.