Ένταση στη Βαρκελώνη μετά τη σύλληψη Πουτζντεμόν (vd)

Χιλιάδες Καταλανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων περιοχών της Καταλονίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του ηγέτη τους, Κάρλες Πουτζντεμόν, στη Γερμανία.

Παράλληλα, θέλησαν να διαδηλώσουν, ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία τους προς την ανεξαρτησία, ενώ δεν έλειψαν και τα περιστατικά βίας, καθώς οι πιο «θερμόαιμοι» εξ αυτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Την ώρα που ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων διαδήλωνε ειρηνικά, κρατώντας καταλανικές σημαίες, τα πνεύματα ήταν οξυμένα μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής οργάνωσης «Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας» (CDR), που προκρίνει την άμεση ρήξη με τη Μαδρίτη.

Κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, ορισμένοι έριξαν κάδους απορριμάτων εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν απωθώντας το πλήθος με γκλομπ και με πυροβολισμούς στον αέρα.

«Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή»

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου φώναζαν “Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή”, ενώ μετέβησαν και έξω από το προξενείο της Γερμανίας. Εκεί, ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. Κάποια άλλοι κρατούσαν πλακάτ με τη φράση “Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μη γίνεστε συνένοχοι”.

Κάποιοι συνιστούν ηρεμία

Ορισμένοι πολιτικοί, όπως η Έλσα Αρτάντι, μια βουλευτίνα προσκείμενη στον Πουτζντεμόν, ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία.

“Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις συλλήψεις, το αντίθετο. Θέλουν να μας θάψουν, αλλά κάθε φορά που χτυπούν, γεννιούνται τέσσερις νέοι αυτονομιστές. Θέλουν να μας αποκεφαλίσουν, αλλά είμαστε εκατομμύρια”, δήλωσε μια 37χρονη διαδηλώτρια, η Γιολάντα Σαγιέρας.

Όπως υποστήριξε, οι διαδηλώσεις πλέον δεν επαρκούν. “Χρειαζόμαστε κάτι πιο ριζοσπαστικό”, σημείωσε, προτείνοντας μια πολυήμερη γενική απεργία για να παραλύσει η χώρα.

Σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη των CDR απέκλεισαν δρόμους προκαλώντας μποτιλιαρίσματα, όπως είχαν κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, στις δύο απεργίες που κηρύχθηκαν στην Καταλονία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.

Εκτός από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, που συνελήφθη στη Γερμανία αφότου η Ισπανία εξέδωσε πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, άλλοι εννέα αυτονομιστές ηγέτες έχουν προφυλακιστεί και πέντε έχουν αυτοεξοριστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ