Έντεκα αεροδιακομιδές από Χαλκιδική σε Θεσσαλονίκη σε δύο μήνες

Έντεκα περιστατικά αεροδιακομιδής από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων τα δύο αφορούσαν παιδιά, με ελικόπτερο που έχει παραχωρήσει το πυροσβεστικό σώμα στο ΕΚΑΒ, καταγράφηκαν από τις αρχές Ιουνίου έως και σήμερα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», από «τις 8 Ιουνίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το ελικόπτερο, από Χαλκιδική έχουν αντιμετωπιστεί 11 περιστατικά. Έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εννέα ενήλικες και δύο παιδιά».

Αναλύοντας τις περιπτώσεις τονίζει πως χρειάστηκε άμεση επέμβαση για «δύο άτομα που μεταφέρθηκαν διασωληνωμένα με παρ’ ολίγον πνιγμούς, για άλλα τέσσερα με καρδιολογικά-παθολογικά περιστατικά, ενώ καταγράφηκαν πέντε περιστατικά από τροχαία ατυχήματα και πτώσεις».

Οι αεροδιακομιδές αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, οπότε και παραμένει μεγάλος όγκος Ελλήνων και ξένων τουριστών στην περιοχή της Χαλκιδικής και το ελικόπτερο εξυπηρετεί τους πολίτες από Παρασκευή έως Κυριακή.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκεται το ελικόπτερο στη Χαλκιδική σε καθημερινή βάση γιατί είναι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και λόγω των πυρκαγιών εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες» διευκρινίζει ο κ. Καρακατσιανόπουλος, προσθέτοντας πως το θέμα των αεροδιακομιδών έχει δύο οπτικές.

«Πρώτον: μειώνεται ο χρόνος αντιμετώπισης για τα επείγοντα περιστατικά. Υπάρχουν περιπτώσεις –ιδιαίτερα στα καρδιολογικά ή σε παρ’ ολίγον πνιγμούς– που τα λεπτά που κερδήθηκαν ήταν σωτήρια. Δεύτερον: όταν σηκώνεται το ελικόπτερο για να μεταφέρει κάποιον από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται ένα ασθενοφόρο που θα έκανε τουλάχιστον τρεις ώρες για να παραδώσει το περιστατικό και να επιστρέψει πάλι πίσω».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, το εγχείρημα των αεροδιακομιδών κρίνεται «πετυχημένο γιατί αντιμετώπισε πολύ επείγοντα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίζεται και από την κάλυψη της περιοχής των τριών «ποδιών» με ασθενοφόρα, τονίζοντας πως σε καθημερινή βάρδια (πρωί-απόγευμα) υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών 5-7 ασθενοφόρα και 3-4 τις βραδινές ώρες.

«Φέτος θεωρώ ότι είχαμε την καλύτερη κάλυψη από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Καλύπτουμε όλη τη Χαλκιδική. Έχουμε ασθενοφόρα σε Καλλικράτεια, Μουδανιά, Κασσανδρεία, Κρυοπηγή, Πολύγυρο, Παλαιοχώρι, Ιερισσό και Άγιο Νικόλαο» συμπληρώνει ο κ. Καρακατσιανόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ