Μακεδονικοί σύλλογοι κατά Στεφανίδου! (vd)

Η Τατιάνα Στεφανίδου και η συνεργάτιδά της, Λίλα Σταμπούλογλου, έχουν γίνει «κόκκινο πανί» για τους Μακεδονικούς Συλλόγους (και όχι μόνο). Αιτία, ο τρόπος με τον οποίο διακωμώδησαν στην εκπομπή Tatiana Live της Δευτέρας (23/1) όσα συνέβησαν στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία.

Ντυμένη με παραδοσιακή μακεδονική φορεσιά, η Λίλα Σταμπούλογλου χαρακτήρισε «φολκλόρ» τους διαδηλωτές, υποστήριξε ότι το συλλαλητήριο «ανταγωνίστηκε το πατρινό καρναβάλι», κοροϊδεύοντας έτσι τις πατροπαράδοτες μακεδονίτικες ενδυμασίες, ενώ έφτασε στο σημείο να αναφέρει πως «αν οι Σκοπιανοί δουν όλα αυτά τα ‘νούμερα’, ίσως κάνουν πίσω».

Ήδη το απόσπασμα της εκπομπής έχει κοινοποιηθεί από εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου, τα σχόλια των οποίων μόνο… κολακευτικά δεν είναι για την Τατιάνα Στεφανίδου και τη συνεργάτιδά της.

https://www.youtube.com/watch?v=g-3_GoCjwFE

Ανακοίνωση, όμως, εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, οι οποίοι απαιτούν δημόσια συγγνώμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΠΣΜ

«Μεγάλη οργή προκάλεσε στους Μακεδόνες η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ (δήθεν) σάτιρα στην οποία επιδόθηκε κάποια (δήθεν) κωμικός που ονομάζεται Λίλα Σταμπούλογλου στην εκπομπή Tatiana Live της τηλεόρασης EPSILON TV, την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2018.

Εμφανίστηκε φορώντας την τιμημένη παραδοσιακή φορεσιά του Ρουμλουκιού, κραδαίνοντας προκλητικά το εθνικό μας Σύμβολο, ξεστομίζοντας ανοησίες και ασυνάρτητες κραυγές σχετικά με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι κάνει σάτιρα (στην ιστοσελίδα του καναλιού το ονομάζει Stand Up Comedy).

Είναι ΝΤΡΟΠΗ να ρίχνεται ΛΑΣΠΗ σε μια αγνή συνάθροιση μισού εκατομμυρίου Ελλήνων που βγήκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών τους».

«Δώρο τιμής η συγκεκριμένη φορεσιά»

«Να πληροφορήσουμε τη Διεύθυνση Παραγωγής της εκπομπής, ότι η παραδοσιακή φορεσιά που επελέγη για να διασυρθεί με ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ο καθολικός ξεσηκωμός των Ελλήνων για την επικείμενη ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων, αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές Μακεδονικές φορεσιές που φέρει έναν ιδιαίτερο κεφαλόδεσμο (το λεγόμενο κατσούλι).

Σύμφωνα με προφορική Παράδοση, το κατσούλι του Ρουμλουκιού ήταν ΔΩΡΟ ΤΙΜΗΣ του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τις Ρουμλουκιώτισες λόγω της γενναιότητας που επέδειξαν σε μια μάχη. Αυτός ο κεφαλόδεσμος δενόταν με τα μαλλιά τους και με αυτόν κοιμόντουσαν.

Αυτό συνέβαινε μέχρι και στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, που πρωτο-ειπώθηκε η φράση «Κιφαλ’ πεφτ’, κατσουλ’ δεν πεφτ’. Του έχουμι απ’ τουν Μιγαλιεξάντρου» (πηγή: «Παύλος Τσάμης «Μακεδονικός Αγών«), ως ένδειξη υπερηφάνειας που φορούσαν αυτό το κατσούλι. Η παραδοσιακή φορεσιά του Ρουμλουκιού στο σύνολό της αποτελεί σήμα κατατεθέν της μακραίωνης Μακεδονικής Παράδοσης».

«Κακόγουστη και φθηνή σάτιρα»

«Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται μια Παραδοσιακή φορεσιά, που «κουβαλάει» μνήμες και βάσανα ενός ολόκληρου λαού ως μέσο για ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ και ΦΘΗΝΗ σάτιρα. Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2018 η εκπομπή της κας Τατιάνας Στεφανίδου ΑΗΔΙΑΣΕ τους πολυάριθμους  ανθρώπους που σέβονται την Μακεδονική Παράδοση.

Αυτή η ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ προσέγγιση και ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ της Ιστορικής Κληρονομιάς των Μακεδόνων, ως απόρροια της εν λόγω εκπομπής, δημιουργούν ΕΝΤΟΝΑ ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της Παραγωγής και της ίδιας της τηλεπαρουσιάστριας Τατιάνας Στεφανίδου, η οποία φέρει ακέραια ευθύνη για την ΑΘΛΙΑ εικόνα που παρουσίασε η συνεργάτιδά της.

«Ζητούμε δημόσια συγγνώμη»

«Κατόπιν των ανωτέρω και διατηρώντας την επιφύλαξη για νομικές ενέργειες

ΖΗΤΟΥΜΕ

Τη ΔΗΜΟΣΙΑ συγγνώμη από την «κωμικό» και την τηλεπαρουσιάστρια κα Τατιάνα Στεφανίδου για την ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ εκπομπή που είχε ως σκοπό να ξεφτιλίσει την Μακεδονική Παράδοση ειδικά, αλλά και ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες (μισό εκατομμύριο) γενικότερα που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου 2018. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε νομικές ενέργειες.

Την απομάκρυνση (από την τηλεοπτική εικόνα) συνεργατών του καναλιού που δε διαθέτουν στοιχειώδη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης».