Έξαλλος με το ακροδεξιό Vox ο… Άραγκορν Βίγκο Μόρτενσεν

Την έντονη αντίδραση του Άραγκορν των ταινιών «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», Βίγκο Μόρτενσεν, προκάλεσε η χρήση της φωτογραφίας του από το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox.

Σε ένα tweet πολιτικού περιεχομένου, το ισπανικό κόμμα χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Άραγκορν, ενώ ο ήρωας της θρυλικής τριλογίας κράδαινε το ξίφος του. Πίσω από τον ήρωα που υποδυόταν ο Βίγκο Μόρτενσεν υπήρχε η ισπανική σημαία και το έμβλημα του κόμματος. Ουσιαστικά, ο Άραγκορν εμφανιζόταν να επιτίθεται εναντίον ενός εχθρικού στρατού που απαρτίζεται από αριστερά κόμματα, φεμινιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ, φιλελεύθερα ΜΜΕ και ισπανικές αυτονομιστικές οργανώσεις.

«Ας ξεκινήσει η μάχη!» #Για την Ισπανία», ανέφερε το μήνυμα, το οποίο προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του ηθοποιού.

«Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αδαής για να πιστεύεις ότι το να χρησιμοποιείς τον χαρακτήρα… για να προωθήσεις την εκστρατεία ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος όπως το Vox, θα ήταν καλή ιδέα», έγραψε ο Μόρτενσεν σε μια επιστολή που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais σήμερα.

«Θα γέλαγα με την ανικανότητά τους, όμως το Vox κέρδισε 24 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι αστείο», τονίζει στη επιστολή που έστειλε από το Λος Άντζελες ο 60χρονος Δανοαμερικανός ηθοποιός, ο οποίος μιλάει άπταιστα ισπανικά και διατηρεί σπίτι στη Μαδρίτη.

Αντίδραση και από τη Warner Bros

Στις γενικές εκλογές της 28ης Απριλίου, το Vox αναδείχθηκε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εξασφάλισε σημαντική παρουσία στο ισπανικό κοινοβούλιο από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Η εταιρεία Warner Bros Spain, που έχει τα δικαιώματα διανομής, επίσης αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι δεν έδωσε άδεια για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας της στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε κόμματος.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν λέει ότι το μήνυμα του Vox είναι παράλογο, καθώς στα βιβλία ο Άραγκορν είναι ένας «πολύγλωσσος πολιτικός άνδρας, που υπερασπίζεται τη γνώση και την ενσωμάτωση των ποικίλων φυλών, παραδόσεων και γλωσσών στη Μέση Γη» και δεν θα πρέπει να σχετίζεται με την ακροδεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ