Έξι οι συλληφθέντες για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στον ημιμαραθώνιο του Βερολίνου

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έξι ανθρώπους που βαρύνονται με υποψίες ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν μια «βίαιη ενέργεια» κατά τη διάρκεια του ημιμαραθώνιου σήμερα στο Βερολίνο, όπου συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

«Πριν από τον ημιμαραθώνιο του Βερολίνου είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι συλληφθέντες, ηλικίας 18-21 ετών, ενδεχομένως εμπλέκονταν στο σχεδιασμό μιας βίαιης ενέργειας σε σχέση με αυτήν την εκδήλωση» επισήμανε η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές της πόλης σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις συνοικίες Σαρλότενμπουργκ-Βίλμερσντορφ και Νόικελν της γερμανικής πρωτεύουσας. Ο ημιμαραθώνιος, όπου συμμετείχαν περίπου 36.000 δρομείς, διεξήχθη χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι συλλήψεις διατάχθηκαν επίσης στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στη Γερμανία, μετά την τραγωδία στο Μίνστερ (βορειοδυτική Γερμανία), όπου ένας 48χρονος άνδρας έπεσε με το φορτηγάκι που οδηγούσε πάνω στους θαμώνες ενός καφέ-εστιατορίου, ανέφερε η αστυνομία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον, οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Welt. Η γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι η αστυνομία απέτρεψε μια επίθεση με μαχαίρι, που επρόκειτο να διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του ημιμαραθωνίου.

Σύμφωνα με την Die Welt, ο βασικός ύποπτος που συνελήφθη συνδεόταν με τον Άνις Άμρι, τον με ισλαμιστικές διασυνδέσεις Τυνήσιο αιτούντα άσυλο που η αίτησή του είχε απορριφθεί και ο οποίος κατέλαβε ένα φορτηγό το Δεκέμβριο του 2016, σκότωσε τον οδηγό και το έριξε στη συνέχεια σε μια πολυσύχναστη αγορά σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Ο ύποπτος είχε στην κατοχή του δύο μαχαίρια ειδικά τροποποιημένα για την περίσταση, ενώ βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των αρχών.

Μια άλλη εφημερίδα, η Tagesspiegel, αντικρούει το σενάριο μια επίθεσης με μαχαίρι. Όμως, γράφει ότι η γερμανική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί πρόσφατα από τις μυστικές υπηρεσίες μιας ξένης χώρας για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης κατά τη διάρκεια του ημιμαραθωνίου στο Βερολίνο. Επιβεβαιώνει επίσης ότι ο βασικός ύποπτος ανήκε στο περιβάλλον του Άνις Άμρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ