Στην τελική ευθεία η έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Ο κύβος ερρίφθη και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδο στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (28/1) στο Χρηματιστήριο, την κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου αναλάβουν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and Societe Generale SA.

Η έκδοσή του είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μετά την κύρωση της συμφωνίας, λοιπόν, το εν λόγω ζήτημα επανέρχεται στην κορυφή της ατζέντας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε δανειστεί από την αγορά περίπου 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 7ετους ομολόγου.

Πριν από λίγο, στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του παλιού πλέον 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,03%.

Οι ανάδοχοι του ελληνικού ομολόγου

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε και τους αναδόχους της νέας έκδοσης ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στις BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών.

Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η νέα έκδοση 5ετους ομολόγου φαίνεται να ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.