«Έπεσαν» οι ποινές της συμμορίας του ΙΚΑ Καλλιθέας

Στα «μαλακά» έπεσαν στο Εφετείο οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση που είχε πολιτογραφηθεί ως η… θηλυκή συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας και αφορούσε στη διασπάθιση εκατομμυρίων από το ταμείο του Ιδρύματος.

Το Β´ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας μείωσε κατά πολύ τις πρωτόδικες ποινές και επέβαλε στις πέντε πρώην υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας και στον σύζυγο μίας εξ αυτών από τρία έτη φυλάκισης έως και 27 χρόνια κάθειρξης.

Το Δικαστήριο μετέτρεψε το κακούργημα  της εγκληματικής οργάνωσης στο πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας και παράλληλα επικύρωσε και την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε αποδοθεί πρωτόδικα σε όλους τους κατηγορούμενους.

Πρωτόδικα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους είχε επιβάλει ποινές κάθειρξης από 31 έως 38 χρόνια (εκτιτέα είναι τα 25 έτη).

Αναλυτικά οι ποινές

Η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες, η Χριστίνα Πατεράκη σε 14 χρόνια, η Χρυσούλα Φέρρα σε 19 έτη και τρεις μήνες, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 16 χρόνια, η Χριστίνα Σουρίδη σε 27 χρόνια και έξι μήνες.

Ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος, σύζυγος της Ελένης Μπουραζάνη,  καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ.

Ακόμα στις κατηγορούμενες Πατεράκη και Σουρίδη αναγνωρίστηκε από το Εφετείο και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς επέστρεψαν στο δημόσιο ακίνητα και μετρητά.

Σημειώνεται πως η Χρυσούλα Φέρρα στην οποία πρωτοδίκως είχε δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο, πλέον οδηγείται στη φυλακή.

Αντίθετα, η Χριστίνα Πατεράκη της οποίας η ποινή μειώθηκε δραστικά πρόκειται να αποφυλακιστεί άμεσα. Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Επίσης, το Δικαστήριο επιδίκασε -όπως και το πρωτόδικο- χρηματική ικανοποίηση δύο εκατομμυρίων εκ ευρώ ενώ επίσης αποφάσισε να αποδοθούν στον ζημιωθέντα ασφαλιστικό φορέα όλα τα δημευθέντα και κατασχεθέντα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων

Η δράση τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί για την υπόθεση , οι εμπλεκόμενες υπάλληλοι του ΙΚΑ  ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο αφήνοντας στο Ίδρυμα «μαύρη τρύπα» ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Τους αποδόθηκε ότι από το 2003 έως και το 2012, χορήγησαν, με το αζημίωτο, σε 1300 ασφαλισμένους παροχές που δεν δικαιούνταν. Μεταξύ αυτών, μαϊμού – επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα ασθενείας σε μη δικαιούχους που εργάζονταν κανονικά, επιδόματα στο όνομα συγγενών, φίλων, ακόμα και ανυποψίαστων ασφαλισμένων, κ.ά.

Έτσι, οι περισσότερες από τις κατηγορούμενες, κατάφεραν να αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες, όπως πολυτελή ακίνητα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα.