Έρευνα για εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Αυστραλοί στρατιώτες έδειξαν «περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή» και έκαναν «παράνομα» χρήση βίας σε αποστολές στο Αφγανιστάν, κατέθεσαν πηγές από τους κόλπους των ειδικών δυνάμεων σε απόρρητη έρευνα του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

«Οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να –και όπως γίνεται τώρα– εξετάζονται σε βάθος, ανεξαρτήτως ιεραρχίας» υπογραμμίζει παράλληλα σε σημερινή ανακοίνωσή της η υπουργός Άμυνας Μαρίζ Πέιν, αναφερόμενη σε επίσημη έρευνα που ξεκίνησε το 2016.

Η έρευνα αυτή εξετάζει «τις φήμες για πιθανές παραβιάσεις των νόμων για τις ένοπλες συγκρούσεις» από στρατιωτικούς της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν μεταξύ του 2005 και του 2016.

Η Αυστραλία, σύμμαχος των ΗΠΑ, διατηρούσε στρατό στο Αφγανιστάν για 17 χρόνια. Αυτός πολεμούσε τους Ταλιμπάν και άλλους ισλαμιστές μαχητές. Τώρα διατηρεί περίπου 300 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, «είναι λογικό να πιστεύουμε» ότι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές στη σύγκρουση αυτή.

Η εφημερίδα Sydney Morning Herald αποκαλύπτει σήμερα ότι μη κατονομαζόμενες πηγές «εκ των έσω των ειδικών δυνάμεων» της Αυστραλίας περιέγραψαν την παράνομη χρήση ισχύος σε μυστική έρευνα που διεξήχθη προτού αρχίσει η επίσημη έρευνα το 2016.

Στην έρευνα αυτή αναφέρθηκαν «προβλήματα που είναι βαθιά ενσωματωμένα στην κουλτούρα» των ειδικών δυνάμεων και συμπεριφορά που «ξεπερνάει κατά πολύ ένα ξέσπασμα», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Herald δεν αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου ή παράνομων φόνων. Ωστόσο οι πηγές από τους κόλπους των ειδικών δυνάμεων, τις οποίες επικαλείται, αναφέρονται σε «αυθαίρετη και παράνομη άσκηση βίας σε επιχειρήσεις» και σε μια «περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας» στις ειδικές δυνάμεις.

«Ξέρω ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν κάποια φρικτά πράγματα. Κάποια αισχρά πράγματα συνέβησαν στην Καμπούλ» είπε μια από τις πηγές αυτές.

Το υπουργείο Άμυνας σημειώνει σε δήλωση που απέστειλε στην Herald ότι «είναι ενήμερο για ισχυρισμούς για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ομάδα Δράσης Ειδικών Επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν».

Ο αυστραλιανός όμιλος μέσων ενημέρωσης Australian Broadcasting Corporation είχε μεταδώσει παλαιότερα την είδηση για πιθανολογούμενη συγκάλυψη του φόνου ενός αγοριού στο Αφγανιστάν από τις αυστραλιανές ειδικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ