Πηγή: EPA/ERDEM SAHIN από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισαγγελική έρευνα για παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Μετά τις καταγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν 32 έρευνες για φερόμενες παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο πλαίσιο των ερευνών, οι εισαγγελείς κάλεσαν περισσότερους από 100 αξιωματούχους εκλογικών τμημάτων για ανάκριση ως υπόπτους.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει ζητήσει την ακύρωση και την επανάληψη της ψηφοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, μια προοπτική που προκαλεί νευρικότητα στις τουρκικές χρηματαγορές. Τα αρχικά αποτελέσματα και ορισμένες νέες καταμετρήσεις έδειξαν πως το AKP έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), σε συμμαχία με μικρότερα κόμματα, κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και στις δύο πόλεις και έθεσε τέρμα στον 25χρονο έλεγχο του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του, επιφέροντας πλήγμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Πού επικεντρώνεται η έρευνα

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις περιοχές Μάλτεπε, Καντίκιοϊ και Ατασεχίρ της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το Anadolu. Οι ύποπτοι ερευνώνται για φερόμενες παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και κατάχρηση θέσης στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εισαγωγή ημερομηνιών, σύμφωνα με το πρακτορείο. Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει ακόμη σχετικά με μια προσφυγή του AKP για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Έναν μήνα μετά τις εκλογές, αξιωματούχοι του AKP επανεξετάζουν το θέμα της συμμαχίας τους με το μικρότερο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, στην οποία ορισμένοι επιρρίπτουν την ευθύνη για μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές οπισθοχωρήσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ