Έρχεται επαναστατική θεραπεία για τις ημικρανίες

Ελπίδα σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες και κεφαλαλγίες υπόσχεται μία επαναστατική θεραπεία, η οποία αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία.

Την είδηση έκαναν γνωστή ειδικοί επιστήμονες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος. Τόνισαν, λοιπόν, ότι πρόκειται για φάρμακα που θα χορηγούνται με μορφή ένεσης μια φορά το μήνα ή και πιο αραιά και έτσι οι ασθενείς δεν θα χρειάζονται καθημερινή προληπτική θεραπεία.

Πονοκέφαλος και ημικρανίες ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 1.000.000 ασθενείς με τακτικές κρίσεις κεφαλαλγίας.

Ειδικά η ημικρανία αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες (από 25-55 ετών), ενώ το 90% των ημικρανικών κρίσεων γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Μετά την εφηβεία, οι γυναίκες πάσχουν τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξάλλου, πολλοί από τους ασθενείς είναι ακόμα αδιάγνωστοι, «καθώς ούτε ο ιατρικός κόσμος αξιολογεί το πρόβλημα της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας όπως πρέπει».

Μόνο το 10% λαμβάνει σωστή αγωγή

Διεθνώς, τα στοιχεία από μεγάλες, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ημικρανικοί δεν έχουν λάβει ποτέ διάγνωση, ενώ από αυτούς που έχουν διαγνωστεί μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 10% λαμβάνει σωστή προληπτική αγωγή, ενώ θα έπρεπε να το λαμβάνει τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό, ανέφεραν εξειδικευμένοι νευρολόγοι.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς με βαριές -ίσως και καθημερινές- κεφαλαλγίες να λαμβάνουν εντελώς λάθος αγωγή και να κάνουν κατάχρηση παυσίπονων.

Το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των ασθενών αλλά και των γιατρών, ευελπιστεί να καλύψει ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ