Έρχονται το 2ο Φεστιβάλ και ο 8ος Μαραθώνιος Παραμυθιού στη Χαλκηδόνα

Στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν όσοι επισκεφθούν το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης και τον 8ο Μαραθώνιο Παραμυθιού στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του στις 31 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου, ενώ ο Μαραθώνιος θα διεξαχθεί το πρώτο τριήμερο του Ιουνίου.

Διοργανωτής των δύο εκδηλώσεων είναι ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας, υπό την Αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνος και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την υποστήριξη της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσ/νίκης και της ΔΕΘ HELΕXPO, καθώς και τη στήριξη ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του συλλόγου στήνεται ένα «παραμυθένιο» σκηνικό, με οικοδεσπότες τους αγαπημένους ήρωες των παραμυθιών. Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και των αφηγήσεων ξεκινάει με λέξεις, εικόνες, μουσικές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο, σε τόπους αλλοτινούς, ίσως και μελλοντικούς, εκεί που λογικό και παράλογο, δεν αντιτίθενται, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά για να συνθέσουν μνήμες ξεχασμένες, που κόντρα στην καθημερινότητα διεκδικούν την έκφρασή τους ως αναπόσπαστα κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής.

Το Φεστιβάλ και ο Μαραθώνιος Παραμυθιού που έγιναν θεσμός

Ο Μαραθώνιος Παραμυθιού και το Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης εδώ και οκτώ χρόνια αναδεικνύουν και τονίζουν τη διαχρονικότητα της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελούν έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι και την αφήγηση.

Αφηγητές παραμυθιών, παραμυθάδες, συγγραφείς παραμυθιών και διηγημάτων, καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, εκπαιδευτικοί, μουσικοί, αλλά και απλός κόσμος από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συγκεντρωθούν και φέτος στη Χαλκηδόνα, για να μεταφέρουν ιστορίες από διάφορους πολιτισμούς και παραδόσεις.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά και μεγάλους, που περιλαμβάνει αφηγήσεις – παρουσιάσεις παραμυθιών με θεατρικό τρόπο και τη βοήθεια μουσικών οργάνων, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ζωγραφική, μουσικές συναυλίες εμπνευσμένες από το χώρο των παραμυθιών, κουκλοθέατρο, δημιουργικά εργαστήρια και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Στον 8ο Μαραθώνιο Παραμυθιού ταξιδεύουμε στη χώρα των παραμυθιών για να βρούμε ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια μέσα από τα παραμύθια, τονίζουν οι διοργανωτές, που υπόσχονται 60 ώρες ασταμάτητα παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, 60 ώρες παραμύθια από όλο τον κόσμο και από όλους τους πολιτισμούς.

Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε… παραμυθάδες

Όπως αναφέρει η οργανωτική επιτροπή, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε παραμυθάδες, φτιάχνοντας το δικό μας παραμύθι ή να μοιραστούμε παραμύθια που μας έλεγαν οι παλιότεροι και τα ακούγαμε εκστασιασμένοι, απογειωμένοι στο άρμα της φαντασίας. Κι όσο ξεδιπλωνόταν ο παραμυθένιος ιστός, μέχρι να μάθουμε το τέλος, δε σταματούσαμε στιγμή να ρωτάμε, να γελάμε, να το διασκεδάζουμε με την ψυχή μας.

Γι’ αυτό, μάλιστα, καλεί τους δημιουργούς παιδικών θεμάτων, τους συγγραφείς παραμυθιών και διηγημάτων, καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, εκπαιδευτικούς, αλλά και όλους όσοι θέλουν να ζήσουν το δικό τους  παραμύθι, να συμμετάσχουν στο ταξίδι του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης και του 8ου Μαραθωνίου Παραμυθιού.

Έναρξη: Πέμπτη 31/5, 9:00 π.μ. – Λήξη: Κυριακή 3/6, 9:00 μ.μ.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλ. & e-mail:

6977.025.356 – Κων/νος Στογιαννάρης

23910.23970 – Μορφωτικός Σύλλογος (10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00), [email protected]

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας (στην πλατεία Χαλκηδόνας κάτω από την αίθουσα του Κ.Α.Π.Η Χαλκηδόνας).

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη.

*Το Politik.gr και η εφημερίδα Politik στηρίζουν τις εκδηλώσεις ως Χορηγοί Επικοινωνίας.

Στο μαγικό κόσμου του παραμυθιού θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν όσοι επισκεφθούν το 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης και τον 8ο Μαραθώνιο Παραμυθιού στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.