Έτοιμη για διάλογο με την αντιπολίτευση η κυβέρνηση της Αλγερίας

Η κυβέρνηση της Αλγερίας είναι έτοιμη για διάλογο με την αντιπολίτευση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά την απόφαση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να μην διεκδικήσει πέμπτη θητεία καθώς αντιμετωπίζει μαζικές διαμαρτυρίες.

«Ο διάλογος είναι υποχρέωσή μας. Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να ενώσουμε όλους τους Αλγερινούς», δήλωσε ο Ραμτανέ Λαμαμρά στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Νωρίτερα ο αρχηγός του επιτελείου στρατού και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αχμέντ Γκαέντ Σαλάχ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Ennahar πως ο στρατός της Αλγερίας θα διατηρήσει την ασφάλεια της χώρας «σε κάθε περίσταση και κατάσταση».

Η πρωτοβουλία του Μπουτεφλίκα, που ανέβαλε επίσης τις εκλογές και είπε πως θα διεξαχθεί μια διάσκεψη όπου θα συζητηθούν πολιτικές αλλαγές, δεν ικανοποίησε πολλούς Αλγερινούς που εξακολουθούν να επιθυμούν να διαλυθεί γρήγορα το ξεπερασμένο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που κυριαρχείται από τον στρατό και τους βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας εναντίον της Γαλλίας (1954-1962).

Ο Μπουτεφλίκα κυβερνά για 20 χρόνια και σπάνια έχει εμφανιστεί δημόσια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο υπέστη το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ