Έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά αντισυλληπτικό χάπι για…άνδρες!

Είναι γνωστό ότι οι μέθοδοι αντισύλληψης αυξάνονται και τελειοποιούνται ολοένα και περισσότερο προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πλέον όμως, οι ειδικοί μας ενημερώνουν ότι την επόμενη πενταετία αναμένουμε να κυκλοφορήσει στην αγορά το αντισυλληπτικό χάπι για…άνδρες!

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανική Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο η  Δρ Στέφανι Πέιτζ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον παρουσίασε μελέτη στην οποία είχαν λάβει μέρος 83 άνδρες που είχαν πάρει από του στόματος διδεκανοϊκή διμεθανολιδόνη (DMAU) για έναν μήνα. Αυτό συνετέλεσε στη μείωση της τεστοστερόνης, καθώς και άλλων δύο ορμονών που σχετίζονται με την παραγωγή του σπέρματος.

Βέβαια, παρατηρήθηκαν και παρενέργειες, με εξασθένηση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Σύμφωνα με την Δρ Πέιτζ επρόκειτο  για «προκαταρκτικής φάσης μελέτη» που έδειξε ότι όταν οι άνδρες πήραν το πρωτότυπο του αντισυλληπτικού χαπιού «παρατηρήθηκαν αλλαγές στις ορμόνες τους που πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικές καθώς προχωρά η ανάπτυξη του χαπιού». Βέβαια, συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι θα είναι ασφαλές παρόλο που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή είχαν ελαφρώς αυξημένη HDL («καλή») χοληστερόλη και μικρή αύξηση σωματικού βάρους. Οι αλλαγές αυτές είναι σαφώς προτιμότερες από εκείνες που είχαν καταγραφεί σε κλινική μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2016 με ενέσιμο αντισυλληπτικό για άνδρες σχεδιασμένο να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Αν και τα αποτελέσματα έδειξαν 96% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη μιας κύησης, στο δεύτερο στάδιο η δοκιμή σταμάτησε αφού οι άνδρες εκδήλωσαν σοβαρής μορφής ακμή και εναλλαγές στη διάθεση τους. Ένας άνδρας εκδήλωσε μάλιστα σοβαρής μορφής κατάθλιψη και ένας άλλος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Στην περίπτωση του αντισυλληπτικού χαπιού που αναπτύσσει η ομάδα της Δρ Πέιτζ ο στόχος δεν είναι μόνο η πρόληψη μιας ανεπιθύμητης κύησης αλλά και οφέλη υγείας όπως αυτά που απολαμβάνουν οι γυναίκες από την ορμονική αντισύλληψη, όπως για παράδειγμα μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Βέβαια, μένει να απαντηθεί και κατά πόσο υπάρχει ουσιαστική αναγκαιότητα για ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι. Η Δρ Πέιτζ υποστηρίζει πως οι άνδρες όντως οι άνδρες ενδιαφέρονται για ορμονική αντισύλληψη απλά προς το παρόν δεν έχουν επιλογές.

Μεταξύ άλλων η ερευνήτρια σημείωσε ότι υπάρχουν άνδρες με σταθερή σχέση που όμως δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και άνδρες που η σύντροφός τους δεν θέλει ή δεν μπορεί να πάρει ορμονική αντισύλληψη και τέλος, εκείνοι οι νεαροί που θέλουν να ελέγχουν τη γονιμότητά τους.