«Αβάσιμα» τα σενάρια ανταλλαγής κρατουμένων ΗΠΑ-Τουρκίας μέσω Ισραήλ

«Εντελώς αβάσιμες» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τις πληροφορίες ότι η Τουρκάλα Εμπρού Οζκάν, η οποία είχε συλληφθεί στο Ισραήλ με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, αφέθηκε ελεύθερη από τις ισραηλινές αρχές έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση σε αντάλλαγμα από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Το Ισραήλ είχε συλλάβει την Οζκάν τον Ιούνιο ενώ αυτή επισκεπτόταν τη χώρα με τουριστική βίζα. Στις 8 Ιουλίου οι ισραηλινές αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες για δεσμούς με τη Χαμάς, τις οποίες ο συνήγορός της απέρριψε και οι οποίες προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας. Αυτή απελάθηκε μια εβδομάδα αργότερα.

Την Παρασκευή, Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερη την Οζκάν έπειτα από αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έγραψε την Πέμπτη ότι η συμφωνία αυτή για να αφεθεί ελεύθερη η Οζκάν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αποτυχημένης προσπάθειας του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση από την Άγκυρα του Αμερικανού κρατούμενου Άντριου Μπράνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ