Ανάπτυξη 1,8% για την ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο φέτος

Ανάπτυξη 1,8% σημείωσε η ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο εφέτος και πρόκειται για το έκτο κατά σειρά τρίμηνο που το ΑΕΠ έχει θετικό πρόσημο.

Η άνοδος αυτή (σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο πέρυσι) στηρίχθηκε κυρίως στις εξαγωγές και στην κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για το α΄ τρίμηνο εφέτος (ετήσια άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,5% από άνοδο κατά 2,3%), ενώ το β΄ τρίμηνο 2018 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο εφέτος το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη σε ετήσια βάση των μεγεθών που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ έχει ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% (από μηδενική μεταβολή το α΄ τρίμηνο εφέτος), ενώ ειδικά η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1% (από μηδενική μεταβολή το α΄ τρίμηνο) και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2% (από οριακή αύξηση 0,1% το α΄ τρίμηνο).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5,4% (από μείωση 10,3% το α΄ τρίμηνο).
  • Αύξηση 9,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από αύξηση 8% το α΄ τρίμηνο). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 7,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,2%.
  • Αύξηση 4,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από μείωση 3,1% το α΄ τρίμηνο). Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,2%.

Σε τριμηνιαία σύγκριση (β΄ τρίμηνο 2018 προς α΄ τρίμηνο 2018), οι μεταβολές έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.
  • Αύξηση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,5%.
  • Αύξηση 4,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%

Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,8% το β΄ τρίμηνο 2018 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ