φωτό αρχείου

Ανήλικοι Βρετανοί ετοίμαζαν αιματοκύλισμα στο σχολείο τους

Δυο ανήλικοι Βρετανοί, 15 χρόνων, ετοίμαζαν αιματοκύλισμα στο σχολείο τους παρόμοιο με εκείνο στο λύκειο Κολουμπάιν των ΗΠΑ, θέλοντας να σκοτώσουν όλους τους συμμαθητές τους.

Οι Τόμας Γουάιλι και Άλεξ Μπόλαντ, μαθητές σε ένα κολέγιο στο Νορθάλερτον, στη βόρεια Αγγλία, είχαν βάλει στόχο τους να επαναλάβουν τη σφαγή του Κολουμπάιν, όπου δύο έφηβοι σκότωσαν 13 ανθρώπους σε ένα σχολείο, το 1999. Είχαν μάλιστα συντάξει έναν κατάλογο με τα πρόσωπα που ήθελαν να «εξοντώσουν», στον οποίο είχαν περιλάβει καθηγητές και συμμαθητές τους, τους οποίους κατηγορούσαν για μπούλινγκ.

Είχαν βρει εγχειρίδιο κατασκευής βομβών

Ο δικαστής υπογράμμισε ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια «σκέψη» των παιδιών αλλά για «πραγματική συνωμοσία». Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 14 ετών την εποχή των γεγονότων, είχαν κατεβάσει από το διαδίκτυο ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή βομβών, έψαχναν για όπλα και είχαν προειδοποιήσει ορισμένους φίλους τους για τη σφαγή που σχεδίαζαν.

Σε ένα τετράδιο ο Γουάιλι, που φέρεται ως ο υποκινητής της επίθεσης, ζητούσε εκ των προτέρων συγγνώμη επειδή διέπραξε «μια από τις χειρότερες ωμότητες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» και για την αυτοκτονία του.

Μαρτύρησαν το σχέδιό τους σε μια φίλη

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 οι δύο νεαροί κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στην αστυνομία, καθώς ο ένας από αυτός είχε αποκαλύψει το σχέδιό τους σε μια φίλη του η οποία ενημέρωσε τις αρχές. Αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά έναν μήνα αργότερα συνελήφθησαν όταν εντοπίστηκαν καλώδια και εύφλεκτο υγρό σε ένα σακίδιο που είχε κρύψει ο Γουάιλι. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα υλικά αυτά σκόπευαν να τα χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν μια βόμβα.