Αναβάλλει την ψηφοφορία για το Brexit η Μέι

Να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Η σχετική διαδικασία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη (11/12), ωστόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να την αναβάλει, ύστερα από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της.

Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου τη Δευτέρα (10/12), για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ, παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο Brexit

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, Λόρα Κούενσμπεργκ, ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) απεφάνθη πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από την ΕΕ, χωρίς να συμβουλευτεί άλλες χώρες μέλη.