ΙΝΤΙΜΕ

Αναβρασμός για τη συμφωνία – Επί ποδός η αστυνομία

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία ενόψει του συλλαλητηρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες από συλλογικότητες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στόχος των Αρχών της ΕΛΑΣ είναι να αποφευχθούν τα επεισόδια που αμαύρωσαν το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Το πρώτο θα γίνει στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος αλλά δεν θα υπάρχει εξέδρα ούτε ομιλητές. Διοργανώνεται από την «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», την ίδια επιτροπή που διοργάνωσε και το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Το δεύτερο γίνεται στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα δηλαδή στην αμερικανική πρεσβεία από το ΚΚΕ και το τρίτο οργανώνεται από την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η ΛΑΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Η τελευταία ανακοίνωση της «Επιτροπής αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» στην τελευταία της ανακοίνωση χρησιμοποιεί βαρύτατες εκφράσεις κατά των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών που θα ψηφίσουν την Συμφωνία, κάνει λόγο για «Βουλή των προθύμων, για Βουλή των αχυρανθρώπων», και καλεί τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί στα «μαρμαρένια αλώνια της Πλατείας Συντάγματος».

«Όχι» στην συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ

Στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ ομιλητής θα είναι ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα συμπέσει χρονικά με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έστω και αν ξεκινάει λίγο νωρίτερα και θα γίνει στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα από την αμερικανική πρεσβεία. Τα βασικά συνθήματα θα είναι «όχι στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, όχι στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό και ναι στη φιλία-αλληλεγγύη και στην κοινή πάλη των λαών».

Την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία από μέλη και στελέχη της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ θα ακολουθήσει πορεία και διαμαρτυρία έξω από την Βουλή.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας – Πάνω από 1.500 αστυνομικοί

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν ώστε να αποφευχθούν επεισόδια όχι μόνο έξω από την Βουλή, αλλά και έξω από την αμερικανική πρεσβεία και στην διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού όπου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Η οδός Ηρώδου Αττικού φυλάσσεται με κλούβες που έχουν κλείσει την πρόσβαση, η φύλαξη θα ενισχυθεί από το απόγευμα και μετά, ενώ θα επιστρατευτούν πάνω από 1.500 αστυνομικοί.

Ισχυρή αστυνομική φρουρά θα υπάρχει έξω από τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των βουλευτών στην Βουλή και να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα. Θα υπάρχει ενισχυμένη δύναμη και έξω ακριβώς από την είσοδο της Βουλής, στα γνωστά λουλουδάδικα και στην αρχή της οδού Ακαδημίας.

Ειδικά μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν για να μην υπάρξει νέα απόπειρα βίαιης εισόδου στο Κοινοβούλιο, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση. Ενισχυμένη δύναμη από άνδρες των ΜΑΤ θα υπάρχει μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αλλά και λίγο πιο πίσω, στις σκάλες που οδηγούν προς την Βουλή.

Επίσης, γύρω από τετράγωνο της Βουλής θα υπάρχουν ενισχυμένες δυνάμεις και αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ ο Εθνικός Κήπος θα είναι κλειστός, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση εισόδου στο Κοινοβούλιο μέσα από τον Κήπο.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 18:00 το απόγευμα μετά από κάλεσμα στο Facebook αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Μακεδονία στον Λευκό Πύργο

«Στις 24 Ιανουαρίου, όσοι αδυνατούμε να ταξιδέψουμε στην Αθήνα, δίνουμε την τελική μάχη στον Λευκό Πύργο την ημέρα της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η μεγάλη στιγμή έφτασε για κάθε Έλληνα Πατριώτη. Για να υπερασπίσουμε την Τιμή και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και της Μακεδονίας» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Επίσης στις 18:00 στην Καμάρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από μέλη εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και πορεία.

Λίγο αργότερα, στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και από το ΚΚΕ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Δείτε επίσης: Live η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών