Ανακαλύφθηκε τεράστια λίμνη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη

Σε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη προχώρησε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, η οποία ανακοίνωσε την ύπαρξη τεράστιας λίμνης νερού κάτω από τον πάγο, στον Άρη. Το νερό αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την δημιουργία και την ανάπτυξη ζωής.

Ο Άλαν Ντάφι, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σούινμπερν της Αυστραλίας, ο οποίος από την πλευρά του δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε σχετικά με την ανακάλυψη πως «είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που μας κάνει να σκεφθούμε πως η παρουσία νερού στον Άρη δεν είναι μόνο μια προσωρινή ροή όπως έχουν δείξει προηγούμενες ανακαλύψεις, αλλά μια μόνιμη μάζα νερού που δημιουργεί συνθήκες για τη ζωή σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Η εν λόγω λίμνη, βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, έχει διάμετρο περίπου 20 χλμ. και το σχήμα ενός στρογγυλεμένου τριγώνου. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science, η ανακάλυψή της δημιουργεί την ελπίδα για την παρουσία και άλλου νερού, ακόμη και ζωής.

Ο πλανήτης Άρης είναι παγωμένος, ερημικός και άνυδρος αλλά προηγουμένως ήταν ζεστός και υγρός και φιλοξενούσε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή και λιμνών πριν από τουλάχιστον 3,6 δισεκ. χρόνια.