Ανακοινώνεται η συμφωνία για τον East Med

Του Γιάννη Συμεωνίδη

O Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην BeerSheba του Ισραήλ την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η Σύνοδος, δεύτερη κατά σειρά εντός του 2018, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων, που περιλαμβάνουν το διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνο- ασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό:

Α) Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και το Λίβανο.

Β) Θα συζητηθούν θέματα καινοτομίας, έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Κεντρική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά τη βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν κι από τον υπουργό κ. Φωτάκη με τους ομολόγους του.

Eπίσης, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και, συγκεκριμένα, της κυβερνοασφάλειας από τον κ. Παππά με τους ομολόγους του και γεωργίας από την αρμόδια ΥΦΥΠΕΞ κυρία Τελιγιορίδου.

Γ) Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, παρουσία των αρμοδίων υπουργών των τριών χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Η χώρα μας έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την ΕΕ μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Παραλλήλως, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East- Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασίας για τη χώρα μας.

Θα συζητηθεί, ταυτοχρόνως, η συνεργασία με τρίτα κράτη σε αυτόν τον τομέα.

Κατά τη Σύνοδο θα υπογραφούν τα εξής κείμενα:

  1. i. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα κυβερνοασφάλειας.
  2. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Smart Cities και Smart Homes.

iιι. Διμερής Συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ για την Εξερεύνηση κι Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς.

Συνεργασία της τριμερούς με ΗΠΑ

Η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο (Σύνοδος Κορυφής 10/10), Ιορδανία (Σύνοδος ΥΠΕΞ 19/12), Παλαιστίνη (Σύνοδος ΥΠΕΞ 17/12) κι άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες ενισχύουν, πάντοτε κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας κι ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στη Σύνοδο (σε μέρος της οποίας θα συμμετάσχει, μάλιστα, κι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν) αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ σε σειρά σχημάτων, γεγονός που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ.