Εγκρίθηκε η κυκλοφορία αναμνηστικών κερμάτων των δύο ευρώ

Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ Προεδρικό Διάταγμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γεωργίου Χουλιαράκη, που αφορά στην κυκλοφορία 1,5 εκατ. αναμνηστικών κερμάτων των δύο ευρώ.

Τη σχετική γνωμοδότηση εξέδωσε το Έ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την πάρεδρο Μαρία Μπαμπίλη που επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τα αναμνηστικά κέρματα που θα κυκλοφορήσουν μέσα στην οικονομική κρίση ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τι θα απεικονίζουν τα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ

Τα 750.000 νέα κέρματα θα έχουν ως θέμα – παράσταση το «Κωστής Παλαμάς, 75 χρόνια μνήμης» και τα υπόλοιπα 750.000 κέρματα θα έχουν ως θέμα – παράσταση τα «70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα».

Τα χαρακτηριστικά των νέων κερμάτων είναι όμοια με αυτά των ήδη κυκλοφορούντων των δύο ευρώ (έχουν καθοριστεί με ευρωπαϊκό κανονισμό) και η ποσότητα που θα κοπεί είναι εντός της προβλεπόμενης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ελλάδα (ανωτάτη επιτρεπομένη ποσότητα 102,5 εκ. ευρώ).

Η μόνη διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση, στη μια πλευρά των 750.000 νομισμάτων, στον πυρήνα του (κέντρο) θα απεικονίζεται ο Κωστής Παλαμάς, ενώ στην άλλη περίπτωση, στα υπόλοιπα 750.000 νομίσματα, θα απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης και θα περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό, ενώ θα αναγράφονται και οι χρονολογίες «1948-2018».

Τα δύο νέα αναμνηστικά νομίσματα θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών κατά 975.000 ευρώ.