Αναφορά του Bloomberg στον Ιβάν Σαββίδη

Ειδική αναφορά στην εβδομάδα που πέρασε ο Ιβάν Σαββίδης, τόσο σε αθλητικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, κάνει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα με τίτλο: «Ο Ρώσος με το όπλο που εισέβαλλε σε γήπεδο, μόλις έγινε δισεκατομμυριούχος», το οποίο και αναφέρεται στην εξαγορά της Donskoy Tabak από την Japan Tobacco International.

Στο κείμενό του το Bloomberg σημειώνει ότι ο ΠΑΟΚ είναι αντιμέτωπος με βαριά πρόστιμα, αλλά η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, μπορεί κάπως να μαλακώσει το κλίμα. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Japan Tobacco Inc. συμφώνησε στην εξαγορά της Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων «ένα υψηλό ποσό σε μια εποχή που η Ρωσία παίρνει μέτρα κατά του καπνίσματος, μεταξύ άλλων της αύξησης του φόρου που σχεδιάζει για τα τσιγάρα, αλλά και την προτεινόμενη απαγόρευση πώλησης σε όποιον έχει γεννηθεί μετά το 2015».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η μεταβίβαση της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018 και θα ανεβάσει την περιουσία του Ιβάν Σαββίδη στο 1,6 δισ. δολάρια, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο βιογραφικό του επιχειρηματία και το γεγονός ότι μετά τη θητεία του στον στρατό, άρχισε να εργάζεται στην καπνοβιομηχανία του Ροστόφ, της οποίας τον έλεγχο απέκτησε το 1993.

«Ο Σαββίδης ξεχώρισε γιατί ήταν πιο επιθετικός και πιο επιτυχημένος ανάμεσα στους Ρώσους παραγωγούς, εξερευνώντας τις διεθνείς αγορές και με την εισαγωγή των τσιγάρων με γεύσεις, από irish coffee μέχρι ρούμι. Η Donskoy Tabak πουλάει περίπου το 30% των τσιγάρων της σε ξένες χώρες, ανάμεσα τους η Αίγυπτος, η Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με τον Μαξίμ Κορόλεφ, που είναι επικεφαλής της εταιρείας βιομηχανικών ερευνών Russkiv Tabak.

Οι εταιρείες που ανήκουν στον Ιβάν Σαββίδη

Και το Bloomberg συνεχίζει τονίζοντας ότι η Donskoy Tabak ιδρύθηκε το 1857 και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας, κατέχοντας το 7% της αγοράς και με κέρδη 278 εκατ. δολάρια πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Japan Tobacco.

Πέρα από αυτή την εταιρεία, ο κ. Σαββίδης έχει και επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος και συσκευασίας που τις διαχειρίζεται η μητρική εταιρεία Agrocom Group. Η Atlantis – Pak που του ανήκει, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικής συσκευασίας στη Ρωσία για τις βιομηχανίες παραγωγής κρεάτων και τυριών, ενώ επίσης ελέγχει και την RKZ – TAVR που παράγει αλλαντικά και της Akva – Don που εμφιαλώνει νερά.

Επίσης το δημοσίευμα του Bloomberg προσθέτει ότι ο κ. Σαββίδης συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, αποκτώντας τον έλεγχο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγοράζοντας την ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα, ενώ υπενθυμίζει ότι ήταν μέλος της κοινοπραξίας που αγόρασε τον ΟΛΘ, όπως και την απόκτηση μέσων ενημέρωσης.

«Ο Σαββίδης έγινε αγαπητός στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου και έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013, ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα χρέη του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, σόκαρε τους θεατές την περασμένη εβδομάδα, όταν έκανε έφοδο στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για απόφαση του διαιτητή, ενώ είχε όπλο και ήταν περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες» καταλήγει το Bloomberg θυμίζοντας παράλληλα ότι γι’ αυτήν την πράξη ο κ. Σαββίδης ζήτησε συγνώμη.