Φωτογραφία Αρχείου

Ανθρωποκυνηγητό ξένων στην ανατολική Γερμανία

Επεισοδιακή διαδήλωση την Κυριακή μετά από το θάνατο ενός Γερμανού σε αιματηρή συμπλοκή με αλλοδαπούς στο Κέμνιτς. Άγνωστη μέχρι στιγμής η αιτία του καυγά και ο δράστης. Νέες διαδηλώσεις σήμερα.

Με κατηγορηματικό τρόπο η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στο Κέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας. Ούτε αυτό που συνέβη στην πόλη και ούτε η αυτοδικία έχουν θέση στη Γερμανία δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιου είδους συναθροίσεις και κυνήγι μαγισσών ενάντια σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα και ξένη καταγωγή αλλά ούτε την απόπειρα διάδοσης μίσους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείο αναφοράς του κ. Ζάιμπτερτ ήταν οι αυθόρμητες διαδηλώσεις μετά από κάλεσμα ακροδεξιών χούλιγκαν την Κυριακή το απόγευμα.

Κατά την πορεία στο κέντρο της πόλης στην οποία συμμετείχαν 800 περίπου άτομα εξελίχθηκαν σκηνές ανθρωποκυνηγητού ενάντια σε ξένους. Τα επεισόδια οδήγησαν στην ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 875 χρόνια από την ίδρυση του Κέμνιτς.

Θα συνεχιστούν οι πορείες

Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν ο θάνατος ενός 35χρονου Γερμανού και ο τραυματισμός άλλων δύο, επίσης Γερμανών υπηκόων ηλικίας 33 και 38 ετών, με μαχαίρι μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς τα χαράματα της Κυριακής. Σύμφωνα με πρώτες έρευνες των αστυνομικών αρχών στη διένεξη συμμετείχαν συνολικά μέχρι και 10 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία ανακάλυψε το πιθανό όπλο του εγκλήματος και έχει συλλάβει δύο άτομα ηλικίας 22 και 23 ετών. Προς το παρόν δεν είναι όμως γνωστό αν έχουν κάποια εμπλοκή στο έγκλημα, αν πρόκειται για αλλοδαπούς και ποια ήταν η αιτία για τον καυγά.

Πάντως, διαδηλώσεις και πορείες έχουν ανακοινωθεί και και σήμερα το απόγευμα. Η «Συμμαχία για ένα Κέμνιτς χωρίς ναζί» έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 17.00 το απόγευμα τοπική ώρα και για τις 18.30 η ακροδεξιά λαϊκιστική πρωτοβουλία «Υπέρ του Κέμνιτς».

Οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων έχουν καλέσει στο διαδίκτυο για μαζική συμμετοχή. Η έκκληση απευθύνεται και στους εκάστοτε ομοϊδεάτες εκτός Κέμνιτς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη στο κρατίδιο της Σαξονίας θεωρείται ως ένα από τα προπύργια της ακροδεξιάς στην ανατολική Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle