Πρόκληση Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο

Σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική δήλωση προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην εισβολή στην Κύπρο, σε άρθρο του στους New York Times.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της γειτονικής χώρας ανέφερε στο κείμενό του, ότι «τη δεκαετία του ’70 η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον» υπερασπίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική του Αττίλα.

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές, ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της, εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν».

Επίσης στο σημερινό του άρθρο ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζει μεταξύ άλλων, ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει» σημειώνει συγκεκριμένα.

Επιπλέον στη συνέχεια του άρθρου του ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει τους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική και καλεί την Ουάσιγκτον πριν είναι αργά, «να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους».