Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Βασίλης Κεδίκογλου

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεδίκογλου, πατέρας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σίμου Κεδίκογλου.

Ο εκλιπόν διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Ευβοίας, εκλεγμένος με τον ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός σε δύο κυβερνήσεις του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή (19/1) στις 11.00 το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.

Για πρώτη φορά βουλευτής εκλέχθηκε στις εκλογές του 1977, ενώ στην συνέχεια επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 1981 και στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε υπουργός Εμπορίου, από τις 8 Φεβρουαρίου του 1984 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου του 1984.

Στις 29 Ιουλίου 1992, διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όταν ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο του κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω της κριτικής που έκανε στο πρόσωπό του. Παρά την στήριξη που του παρείχαν στελέχη του κινήματος, όπως ο υπουργός και μεταγενέστερα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον οποίο διατηρούσε εκείνη την εποχή αμοιβαία συμπάθεια, διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με άλλους βουλευτές, όπως οι Χάρης Καστανίδης και Ηλίας Παπαδόπουλος.

Έντονες ομιλίες και το χαστούκι στον Κόρακα

Οι ομιλίες του Βασίλη Κεδίκογλου στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων, εξαντλούνταν συχνά από τα επιχειρήματα, και έρχονταν σε λεκτική αντιπαράθεση με άλλους συναδέλφους του πολιτικούς, όπως ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ενώ διαφώνησε έντονα με σημαντικές προσωπικότητες του κόμματος του, όπως ο Γεράσιμος Αρσένης και αργότερα με τον Κώστα Σημίτη επί πρωθυπουργίας του

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές στην πολυετή κοινοβουλευτική θητεία του ήταν το χαστούκι που έδωσε στον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα το 1993. Ηταν μια μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Βουλής και ο Κεδίκογλου αγόρευε υπέρ νομοθετικής ρύθμισης, που επανέφερε απόστρατους στο στράτευμα. Ξάφνου, ο συνάδελφος του ΚΚΕ τον ρωτά: «Πάλι δικούς σου πας να βολέψεις;». Η ατάκα «απασφαλίζει» τον ευαίσθητο ψυχισμό του Κεδίκογλου. Σε λίγα δευτερόλεπτα και πηδώντας δυο – δυο τα έδρανα προσγειώθηκε επί του Στρατή Κόρακα, χαρίζοντάς του το προνόμιο του πρώτου βουλευτή που υπέστη ηχηρό χαστούκι εντός του Κοινοβουλίου!