Αποζημίωση μαμούθ σε αστυνομικό για αδικαιολόγητη απόλυση

Αποζημίωση ύψους 175.000 δολαρίων θα λάβει αστυνομικός από τη Δυτική Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών για αδικαιολόγητη απόλυση επειδή στο παρελθόν πυροβόλησε εναντίον ενός ένοπλου υπόπτου.

Η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων (ACLU) ανακοίνωσε ότι η πόλη του Γουέιρτον, όπου εργαζόταν ο αστυνομικός, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του και θα του καταβάλει 175.000 δολάρια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 6 Μαΐου 2016 ο Στίβεν Μέιντερ, πρώην πεζοναύτης, απάντησε σε μια κλήση για ενδοοικογενειακή βία. Όταν ο 27χρονος αστυνομικός έφτασε στο σημείο είδε τον ύποπτο Ρ. Τζ. Ουίλιαμς σε έξαλλη κατάσταση, με τα χέρια πίσω από την πλάτη του.

Ο αστυνομικός του ζήτησε να μετακινήσει τα χέρια από την πλάτη και τότε ο Ουίλιαμς του έδειξε ότι κρατά όπλο. Τότε, ο Μέιντερ του ζήτησε να το αφήσει στο έδαφος, κάτι που ο ύποπτος αρνήθηκε να κάνει, προκαλώντας να τον πυροβολήσει.

Όπως αναφέρει η ACLU, αντί ο αστυνομικός να πυροβολήσει σύμφωνα με όσα έμαθε κατά τη στρατιωτική του εκπαίδευση, προσπάθησε να τον ηρεμήσει χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του εξηγώντας του πως δεν επρόκειτο να του κάνει κακό.

Όση ώρα, όμως, ο Μέιντερ διαπραγματευόταν με τον Ουίλιαμς έφτασαν στο σημείο άλλοι δύο αστυνομικοί, έτσι ο δράστης έστρεψε το όπλο προς το μέρος τους. Ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε και τον σκότωσε με τέσσερις σφαίρες. Το όπλο του υπόπτου τελικά ήταν άδειο.

Οι αξιωματούχοι της πόλης Γουέιρτον κατηγόρησαν τον Μέιντερ ότι έμεινε αδρανής κατά τη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον απέλυσαν. Αντίθετα, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Ουίλιαμς δεν αντιμετώπισε καμία κατηγορία.