Αποκαλύψεις Χριστόφια για τους υδρογονάνθρακες

Ο τέως πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, αποκαλύπτει τι είπε πρόσφατα στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για το θέμα των υδρογονανθράκων και δηλώνει ότι είναι υπέρ της μεταφοράς, μετά την λύση του Κυπριακού, φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Σε συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Είπα στον κ. Αναστασιάδη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι η λιχουδιά μας. Έχεις αυτή τη λιχουδιά, πρέπει να ανοίξεις το στόμα της Τουρκίας και να πάρει αυτή τη λιχουδιά. Αλλιώς, αν το Κυπριακό δεν λυθεί, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να περιμένουν μια κακή τύχη στο μέλλον».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε «καταστροφή για την Κύπρο» τη λύση δύο κρατών και αρνητική εξέλιξη την αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, πριν από την λύση του Κυπριακού.

Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «κανένας ηγέτης δεν θα μπορεί να αντισταθεί», αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι «βγουν στους δρόμους και ζητήσουν λύση του Κυπριακού». Εξάλλου, σημείωσε ότι «μια λύση θα είναι επωφελής τόσο για τους Κύπριους, αλλά και για την Τουρκία, την Ελλάδα και όλους τους λαούς της περιοχής».

Στο ερώτημα, αν το σχέδιο Ανάν ήταν καλό ή κακό, απάντησε: «Θα δείξει το μέλλον». Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ως «ανοησία» την παράκαμψη του Μουσταφά Ακιντζί και τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία της τελικής λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σημασία της συζήτησης με την Τουρκία για την τελική, σταδιακή κατάργηση των εγγυήσεων και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν το εσωτερικό της Κύπρου θα πρέπει να διευθετηθούν από τους ίδιους τους Κύπριους, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ