Απολύθηκε αστυνομικός που σκότωσε πλανόδιο πωλητή στη Λουιζιάνα

Αστυνομικός ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Άλτον Στέρλινγκ, μαύρο πλανόδιο πωλητή στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα το 2016, απολύθηκε, ενώ ακόμη ένας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, σε υπόθεση που είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Ο Μπλέιν Σαλαμόνι  αποπέμθηκε για παραβίαση των κανόνων του τμήματος σε σχέση με τη χρήση βίας και για το γεγονός ότι έχασε τη ψυχραιμία του στο φονικό περιστατικό της 5ης Ιουλίου 2016, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπατόν Ρουζ, της πρωτεύουσας της Λουιζιάνας, Μέρφι Πολ.   Ο δεύτερος αστυνομικός που ενεπλάκη στο περιστατικό, Χάουι Λέικ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τρεις ημέρες.

Πως επενέβη η αστυνομία

Πατέρας πέντε παιδιών, ο 37χρονος Στέρλινγκ πωλούσε CD στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, όταν η αστυνομία επενέβη έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα όπου ένας άγνωστος υποστήριζε ότι τον απειλούσε ένας άνδρας με ένα πιστόλι.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έδειχνε τους δύο αστυνομικούς να προσπαθούν να τον συλλάβουν. Ο Στέρλινγκ φαινόταν να αντιστέκεται της σύλληψης και ένας από τους αστυνομικούς τον έριξε κάτω με τη βία, ενώ ο συνάδελφός του τον βοηθάει, καθώς επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει.

Οι δύο αστυνομικοί βγάζουν τα όπλα τους και ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί.   Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Στέρλινγκ επιχείρησε να βγάλει από την τσέπη του ένα γεμάτο όπλο, όταν ο Σαλαμόνι πυροβόλησε.   Οι αποφάσεις αυτές στοχεύουν «να διώξουν τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί για πάρα πολύ καιρό πάνω από την κοινότητά μας», τόνισε ο κ. Πολ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδοθούν κατηγορίες στους Σαλαμόνι και Λέικ, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι ενέργειές τους ήταν αιτιολογημένες.