Αποπέμφθηκε από το ΕΛΚ το κόμμα του Β. Όρμπαν

Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, του Βίκτορ Όρμπαν, αποπέμφθηκε από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από τις έντονες προστριβές του Ούγγρου πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει πως η αποπομπή τίθεται άμεσα σε ισχύ και το κόμμα θα παραμείνει εκτός μέχρι νεωτέρας.

Στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα, Τετάρτη, μεταξύ των μελών του ΕΛΚ, 190 μέλη τέθηκαν υπέρ της αποπομπής και 3 κατά.

Όπως σημειώνει ο Ντολ, η απόφαση ορίζει πως το κόμμα του Όρμπαν δεν μπορεί να δίνει το «παρών» σε συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν έχει δικαίωμα ψήφου και δεν μπορεί να κάνει προτάσεις προσώπων για την κάλυψη θέσεων.

Βέμπερ: «Το ΕΛΚ ήταν σαφές και ενωμένο»

«Ηταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση», σχολίασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ μετά τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ο Ορμπαν παραβρέθηκε στη συνάντηση.

«Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Το ΕΛΚ ήταν πολύ σαφές και ενωμένο… ότι η αναστολή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Αξιολόγηση από επιτροπή

Μία τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα εξετάσει πλέον τις σχέσεις του Fidesz με το ΕΛΚ. Επίσης, η επιτροπή θα εξετάσει το κατά σέβεται το κράτος δικαίου το κόμμα του Ορμπαν, το οποίο κατηγορείται ότι ποδοπατά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου.

«Είμαστε οικογένεια και για αυτό μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά», αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΕΛΚ, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να κατεβάσει τις αφίσες που βάζουν στο στόχαστρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της καμπάνιας εναντίον του προέδρου της Κομισιόν που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η καμπάνια, που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, κατηγορεί την ΕΕ ότι με τη μεταναστευτική πολιτική της έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουγγαρίας.

«Το Fidesz πρέπει να κατανοήσει ότι αυτή η καμπάνια έχει προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά. Το ΕΛΚ αναμένεται από το Fidesz να το αναγνωρίσει πλήρως αυτό και να μην κάνει τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον», αναφέρει ακόμη το έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Fidesz προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό.

Οποιαδήποτε αναστολή της συμμετοχής στο ΕΛΚ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό αφορά την αξιοπρέπεια του Fidesz και της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γραφείου του Ορμπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΤΙ.

13 κόμματα είχαν ζητήσει αποπομπή

Το αίτημα της αποπομπής του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ, την παράταξη με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, είχαν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το απαρτίζουν. Ανάμεσά τους και η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul, είχε ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, τονίζοντας ότι ο Ορμπαν με τη στάση του στο μεταναστευτικό παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ κατηγορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ.

Οι Financial Times, σε πρόσφατο δημοσίευμα, επισήμαναν τα πιθανά μειονεκτήματα από την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν. Μεταξύ άλλων, σημείωναν ότι αυτό θα οδηγήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό πιο κοντά σε άλλα εθνικιστικά κόμματα, πιθανώς καθιστώντας τα πιο αποτελεσματική πολιτική δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Παράλληλα, σημειωνόταν στο άρθρο, η αποπομπή θα μπορούσε να διχάσει το ΕΛΚ πριν από τις ευρωεκλογές. Θα αποξενώσει τους σκληροπυρηνικούς στη Βαυαρία, την Αυστρία και τη Γαλλία, που βλέπουν ψήφους στο πικρόχολο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του Όρμπαν.

Η απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έγινε έπειτα από μήνες έντασης ανάμεσα στον Όρμπαν και το ΕΛΚ και πέντε χρόνια μετά την πρώτη φορά που το ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσημα ανησυχία για κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ομως, τα μέλη του ΕΛΚ άρχισαν να στρέφονται ξεκάθαρα κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού, μετά την κυβερνητική καμπάνια που έβαζε στο στόχαστρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφίσες που αναρτήθηκαν σε όλη τη χώρα. Επανειλημμένα ο Γιούνκερ έχει ζητήσει την αποπομπή του Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Δείτε επίσης: Τρόμος στην Ιταλία: Οδηγός πυρπόλησε λεωφορείο για τον Σαλβίνι (vd)