Απορρίπτει το Κόσοβο την πρόταση της Σερβίας για οριοθέτηση

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων που θα οδηγούσε στη δημιουργία εθνικών κρατών.

«Η διαίρεση με βάση τα εθνικά κριτήρια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», τόνισε ο Χαραντινάι, σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος ανέφερε, χθες, ότι η οριοθέτηση αποτελεί την επίσημη πρόταση του Βελιγραδίου, στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.

«Ο Ντάτσιτς δεν μας είπε κάτι καινούριο, τώρα, απλώς, επιβεβαίωσε ότι η εθνική διαίρεση αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβίας. Η επιθυμία των πολιτικών ηγετών για τη δημιουργία εθνικών κρατών, στο παρελθόν, προκάλεσε τραγωδία στα Βαλκάνια. […] Η διαίρεση με εθνικά κριτήρια είναι πρακτικά αδύνατη και πολιτικά δεν έχει νόημα», σχολίασε ο Ραμούς Χαραντινάι.

Εκτίμησε, δε, ότι η προοπτική της διαίρεσης δεν είναι αποδεκτή και από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταργήσει τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνησή του, για τα σερβικά προϊόντα, μέχρι να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, στη συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα, κατηγόρησε την Επίτροπο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μονγκερίνι, ότι διεξάγει «μυστικές διαπραγματεύσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου» και την κάλεσε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ