Αποχή δεκάδων χιλιάδων μαθητών στις ΗΠΑ κατά της οπλοκατοχής

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα προγραμματισμένη αποχή από τα σχολεία τους, προκειμένου να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην οπλοκατοχή. Μαθητές επίσης συγκεντρώθηκαν και έξω από τον Λευκό Οίκο φωνάζοντας συνθήματα. Η αποχή κράτησε 17 λεπτά, όσοι δηλαδή έπεσαν νεκροί στο αιματοβαμμένο σχολείο της Φλόριντα.

Οι μαθητές αποχώρησαν σήμερα από τις τάξεις τους, προκειμένου να αξιώσουν από τους βουλευτές, τους γερουσιαστές και την αμερικανική κυβέρνηση να λάβουν σαφή και συγκεκριμένα μέτρα κατά της οπλοκατοχής.

Παράλληλα, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Προστατεύστε το μέλλον μας, όχι στα όπλα» ή «Οι προσευχές, δεν επαρκούν».

Τι δηλώνει νεαρή διαδηλώτρια

Στη συγκεκριμένη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, συμμετείχε μεταξύ άλλων και η 15χρονη Σάρα από το Μέριλαντ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους «Δεν νιώθουμε πλέον ασφαλείς στα σχολεία μας. Ο Τραμπ προτείνει να δώσει όπλα στους δασκάλους. Αυτό δεν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Διπλό το μήνυμα της αποχής

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, υπό τον τίτλο «Εθνική Ημέρα Αποχής από τα Μαθήματα» (#ENOUGH National School Walkout), στόχευε επίσης και στο να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού που διαπράχθηκε σε Λύκειο της Φλόριντα, έναν μήνα μετά την τραγωδία.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε 17 λεπτά, χρόνος στον οποίον αντιστοιχεί ένα λεπτό για καθέναν από τους 17 ανθρώπους που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του Νίκολας Κρουζ στο Πάρκλαντ. Όμως, σε πολλά από τα σχολεία, οι μαθητές παρέτειναν την κινητοποίησή τους πέραν του προβλεπόμενου χρόνου.

Τι δηλώνει ένας νεαρός διοργανωτής της αποχής

Μεταξύ των διοργανωτών όλης αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται και ο Αλεξάντερ Μποβ, ένας μαθητής Λυκείου ηλικίας 16 ετών, που εργάστηκε για 3 εβδομάδες προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η κινητοποίηση στο λύκειό του στο Μέριλαντ.

«Ελπίζουμε να προωθήσουμε τον σκοπό της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, συγκεκριμένα την απαγόρευση των λεγόμενων bump stocks ( σ.σ ένα αξεσουάρ που επιτρέπει να ημιαυτόματα όπλα να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό), την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, να αποτρέψουμε τους γερουσιαστές μας και τους βουλευτές μας να αγγίξουν χρήματα της NRA», εξήγησε ο ίδιος.

Στο Πάρκλαντ, χιλιάδες μαθητές άφησαν τις τάξεις τους και συγκεντρώθηκαν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του σχολείου τους Στόνμαν Ντάγκλας, με το θερμό χειροκρότημα των γονιών τους να τους συντροφεύει, αλλά και υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.Ο Τάι Τόμσον, ο διευθυντής του σχολείου, κάλεσε μαθητές και καθηγητές να σχηματίσουν «τη μεγαλύτερη ομαδική αγκαλιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ