Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τρίτη τουρκική εισβολή οι ενέργειες στην ΑΟΖ»

Οι προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν «τρίτη τουρκική εισβολή» στην Κύπρο, υποστήριξε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Στην πασχαλινή εγκύκλιό του που διαβάστηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε ότι υπήρξε αδικαιολόγητη αδυναμία στην αντιμετώπιση της νέας τουρκικής επιθετικότητας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα σφάλματα και πλέον δεν επιτρέπεται η όποια ολιγωρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να συγκατανεύσει η τουρκική πλευρά σε επιστροφή στις συνομιλίες.

«Οι πανικόβλητες υποχωρήσεις ποτέ δεν περιορίζουν τη θρασύτητα του εχθρού», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε ότι έχει καταδειχθεί πως η Τουρκία θέλει το διάλογο για να θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

Διάλογος μόνο υπό προϋποθέσεις λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο αρχιεπίσκοπος, μάλιστα, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε νέο διάλογο, εάν δεν υπάρξει άρση των νέων τετελεσμένων και σαφείς ενδείξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας και ανέφερε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προσέγγισης ισχυρών χωρών που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ