Βρετανία: Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ζήτησε ο Ασάνζ

Ότι δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ, ο οποίος απομακρύνθηκε με τη βία από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου, και έχουν απαγγείλει σε βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παρέμβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κινδυνεύοντας να καταδικαστεί σε φυλάκιση που μπορεί να φθάσει έως τα πέντε έτη.

Απαντώντας σε ερώτηση στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ αν συμφωνεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ, ο οποίος εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης από μια βρετανική φυλακή, είπε πως δεν επιθυμεί να παραδοθεί προκειμένου να εκδοθεί.

«Δεν επιθυμώ να παραδοθώ για την έκδοσή μου λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς που έκανα, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία και προστάτευσε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε σχετικά.

Πολύμηνη η διαδικασία για τον Ασάνζ

Η υπόθεση διακόπηκε έως τις 30 Μαΐου. Η πλήρης διαδικασία έκδοσης θα διαρκέσει μερικούς μήνες, έγινε γνωστό στο δικαστήριο.

Ο ιδρυτής του Wikileaks καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων από βρετανικό δικαστήριο χθες Τετάρτη επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου παρέμεινε για επτά χρόνια μέχρι που η αστυνομία τον έβγαλε από εκεί τον περασμένο μήνα.

Ο Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει μια εντολή έκδοσης στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορία για βιασμό, την οποία αρνείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ