INTIME

Αυγενάκης: «Κακοστημένη η χθεσινή παράσταση της κυβέρνησης»

«Κακοστημένη και τραγική» χαρακτήρισε ο Λευτέρης Αυγενάκης τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Ο Γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμα ότι στην ανικανότητα και την αλαζονεία της κυβέρνησης προστέθηκε και η θρασύτητα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,4 ο βουλευτής Ηρακλείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων. «Η σκέψη μας και η αγωνία είναι με τις οικογένειες που αναζητούν αγνοούμενους. Είμαστε

συντετριμμένοι με αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Πατρίδα μας, τη χώρα μας και σε αρκετές οικογένειες συμπολιτών μας. Ο πόνος είναι μεγάλος, όπως μεγάλα είναι και τα αναπάντητα ερωτήματα».

«Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα»

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Αφορούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείριση της κατάστασης. Την παραμονή της τραγωδίας, η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι θα επικρατήσουν στην Αττική ισχυρότατοι άνεμοι και μάλιστα με δυτική κατεύθυνση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η 23η Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα του καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου επικινδυνότητας (4) για πυρκαγιές. Το πρώτο ερώτημα, επομένως, είναι γιατί δεν αξιολογήθηκαν και εντοπίστηκαν οι περιοχές, όπως το Μάτι, που θα κινδύνευαν από μια εκδήλωση πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις που τις περιβάλλουν. Γιατί δεν έγινε ανάλυση επικινδυνότητας».

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης ο γραμματέας της ΝΔ σημείωσε: «Ενώ η Πολιτική Προστασία γνώριζε ότι οι άνεμοι ήταν δυτικοί και επομένως ότι η φωτιά πιθανότατα θα απειλούσε το Μάτι, δεν υπήρξε καμία έγκαιρη αντίδραση. Όπως δήλωσε χθες ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, στην ατυχή χθες συνέντευξη τύπου, η φωτιά έφτασε στο Μάτι, μετά από 1,30 ώρα. Γιατί δεν διατάχθηκε εκκένωση της περιοχής; Τι έγινε αυτή τη 1,30 ώρα; Δεν πρέπει αν παραμείνει τίποτα σκοτεινό».

«Ακολουθούμε υπεύθυνη στάση ως αντιπολίτευση»

«Ακολουθήσαμε απολύτως συνειδητά τις τελευταίες τρεις μέρες μια υπεύθυνη στάση που κανένα κόμμα στην χώρα μας δεν είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση. Δεν κάνουμε εύκολη κριτική, και θεωρούμε ύβρη να καπηλεύονται οι πολιτικοί μια εθνική τραγωδία. Ύστερα από τέσσερις μέρες, όμως, είναι πλέον εμφανές τι ακριβώς συνέβη. Δεν υποτιμούμε ούτε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ούτε και τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι μετείχαν στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν αυτήν την πυρκαγιά. Προφανώς σε μια κατάσβεση μπορούν να συμβούν και αστοχίες και καθυστερήσεις. Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να θέσουμε ερωτήματα, να απαντηθούν τα γιατί, να πούμε όχι στις κακοστημένες παραστάσεις, όπως η χθεσινή συνέντευξη τύπου», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Και συμπλήρωσε: «Η χθεσινή συνέντευξη τύπου είναι προσβολή στους πολίτες και τα θύματα της τραγωδίας. Μια ατυχέστατη, τραγική παράσταση. Στην ανικανότητα και την αλαζονεία της Κυβέρνησης έχει προστεθεί και η θρασύτητα. Το κόστος είναι πλέον μεγάλο για τη χώρα».