Αυστρία: Επιστρέφει στη Βουλή ο Πιλτς, που είχε κατηγορηθεί για παρενόχληση

Την «προσεχή» επιστροφή του στη Βουλή, «εγκαίρως» για τις δύο επικείμενες εξεταστικές επιτροπές του σκανδάλου προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών «Eurofighter» στην Αυστρία από την τότε, πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων την περίοδο 2000-2006, ανακοίνωσε σήμερα με βίντεο-μήνυμά του στο Facebook ο βετεράνος πρώην βουλευτής των Πρασίνων και αρχηγός του νέου κοινοβουλευτικού κόμματος που φέρει το όνομά του Πέτερ Πιλτς.

Ο πρώην, επί 31 χρόνια, βουλευτής και συνιδρυτής του κόμματος των Αυστριακών Πρασίνων, έπειτα από κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, είχε παραιτηθεί αρχές του περασμένου Νοεμβρίου από το βουλευτικό αξίωμα και από την αρχηγία του νέου κόμματος που είχε ιδρύσει τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος, και το οποίο στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή.

Ο 64χρονος Πιλτς υπήρξε συνιδρυτής των Πρασίνων και βουλευτής τους από την πρώτη είσοδό τους στην αυστριακή Βουλή το 1986 έως τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας διατελέσει και αρχηγός του κόμματος στο διάστημα 1992-1994 όταν ακόμη ονομαζόταν «Πράσινη Εναλλακτική», ενώ ήδη από τις αρχές της 31 χρονης θητείας του στη Βουλή έγινε γνωστός για τις πολλαπλές αποκαλύψεις από μέρους του πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων στη χώρα.

Η επιστροφή στην ενεργό πολιτική, την οποία ανακοινώνει τώρα ο Πιλτς, είχε υποστηριχθεί ομόφωνα ήδη στα μέσα Ιανουαρίου σε ημερίδα του κόμματός του στη Βιέννη, όπως ομόφωνα επικροτήθηκε τότε η εκ νέου ανάληψη του βουλευτικού του αξιώματος, το οποίο ο ίδιος είχε αποποιηθεί μετά από τις εκλογές, εξαιτίας των κατηγοριών εναντίον του.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του στις 4 Νοεμβρίου, ο ίδιος –αρνούμενος τις κατηγορίες– είχε τονίσει πως ωστόσο τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη, καθώς οι αυστηροί κανόνες που έθετε στην πάνω από 30 χρόνια κοινοβουλευτική θητεία του ισχύουν και για τον ίδιο.

Ταυτόχρονα είχε διαβεβαιώσει πως θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει εκ των έξω το νέο κόμμα που είχε ιδρύσει και φέρει το όνομα του, «Λίστα Πιλτς», και το οποίο αποσπώντας ποσοστό 4,4 % εκπροσωπείται στη νέα αυστριακή Βουλή με οκτώ βουλευτές, στο σύνολο των 183.

Την τωρινή λήψη της απόφασής του για την επιστροφή του στη Βουλή και στην ενεργό πολιτική ο Πέτερ Πιλτς ανάγει, όπως αναφέρει στο σημερινό μήνυμά του, στο γεγονός πως δεν προέκυψε τίποτε επιβαρυντικό εναντίον του στο πλαίσιο των ερευνών της Εισαγγελίας για τις σε βάρος του κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταθέσεις μαρτύρων έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο βασικές μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθούν σε μία ποινική δίωξή του, με τη μία από τις δύο, τη συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να σημειώνει πως δε γνωρίζει αν καν το επεισόδιο μαζί του στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Άλπμπαχ σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση.

Ανακοινώνοντας στις αρχές Νοεμβρίου την παραίτησή του, ο Πιλτς είχε κατηγορήσει εμμέσως πλην σαφώς τους Αυστριακούς Πρασίνους (οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται πλέον στην αυστριακή Βουλή, καθώς στις εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4 %), για «εκδίκηση» εναντίον του.

Ο ίδιος ανέφερε τότε ότι ανάλογες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία και τεκμηρίωσή τους, είχαν διατυπωθεί σε βάρος του και στο απώτερο παρελθόν, και αυτό ήταν σε γνώση των Πρασίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως βουλευτής των Πρασίνων, το «κορυφαίο» σκάνδαλο που αποκάλυψε το 2007 ο Πιλτς –ο οποίος ήταν κατόπιν και επικεφαλής της πρώτης εξεταστικής επιτροπής της αυστριακής Βουλής για αυτό– υπήρξε εκείνο της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών «Eurofighter» στην Αυστρία από τον τότε πρώτο δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, που βρισκόταν στην εξουσία την περίοδο 2000-2006.

Ο Πέτερ Πιλτς είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούνιο από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων του κόμματος, ενώ η ανακοίνωση κατόπιν από μέρους του της υποψηφιότητας της «Λίστας Πιλτς», που συμμετείχε με επιτυχία στις τελευταίες εκλογές, είχε προστεθεί στις αρνητικές εξελίξεις για τους Πρασίνους.

Οι Αυστριακοί Πράσινοι, μειώνοντας στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου μόλις στο 3,8 % το ποσοστό τους –σε σχέση με το 12,4 % που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013– έμειναν οριστικά εκτός αυστριακής Βουλής, γεγονός που φέρεται να συντελεί σε μία βαθμιαία αποσύνθεσή τους, όπως έδειξαν και οι τέσσερις περιφερειακές εκλογές σε αντίστοιχα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια από τις αρχές της εφετινής χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ