Αυστραλία: Ανθεκτικότερα τα κοράλλια που επέζησαν από τη λεύκανση

Τα κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας που διασώθηκαν από τη λεύκανση και από την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στην επόμενη υπερθέρμανση του περιβάλλοντός τους, ανακοίνωσε μια ομάδα ερευνητών, που θεωρεί ότι αυτή είναι μια «θετική» ένδειξη για την επιβίωση του απειλούμενου οικοσυστήματος.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, που από το 1981 έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESCO, εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων στα βορειοανατολικά παράλια της Αυστραλίας και συνιστά το μεγαλύτερο σύμπλεγμα κοραλλιών στον κόσμο. Το 2016 και το 2017 υπέστη δύο άνευ προηγουμένου επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών του, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις να νεκρωθούν ή να υποστούν μεγάλη ζημιά.

Η λεύκανση προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού, λόγω της οποίας χάνονται τα συμβιωτικά φύκια που δίνουν στα κοράλλια το χρώμα τους και θρεπτικά στοιχεία.

Ο καθηγητής Τέρι Χιούζ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, ο οποίος διευθύνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τις μελέτης για τη λεύκανση των κοραλλιών, δημοσίευσε μια νέα έρευνά του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η αντίδραση του υφάλου διαφοροποιείται από τη μια χρονιά στην άλλη.

«Εκπλαγήκαμε διαπιστώνοντας μικρότερη λεύκανση το 2017, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη πιο ακραίες από την προηγούμενη χρονιά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής. Η βορινή πλευρά του υφάλου, που είχε πληγεί περισσότερο το 2016, «άντεξε» το 2017. Στο κεντρικό τμήμα, το επίπεδο λεύκανσης ήταν το ίδιο και τις δύο χρονιές αν και η έκθεσή του στη ζέστη ήταν μεγαλύτερη το 2017. Τέλος, στο νότιο τμήμα του Κοραλλιογενούς Υφάλου, που είχε πληγεί λιγότερο, τα κοράλλια που το 2016 υπέστησαν ελαφρά λεύκανση, την αμέσως επόμενη χρονιά παρέμειναν άθικτα.

Ο Χιούζ υποστηρίζει ότι τα κοράλλια «εγκλιματίστηκαν» στις νέες συνθήκες. «Αυτή είναι η θετική πλευρά», τόνισε. Προς το παρόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουν οι επιστήμονες αν στις αρχές του 2019 το οικοσύστημα αυτό θα υποστεί ένα νέο επεισόδιο λεύκανσης, αν και το Κουίνσλαντ φέτος την άνοιξη επλήγη από κύμα καύσωνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ολόκληρες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων σε όλον τον πλανήτη κινδυνεύουν να νεκρωθούν αν η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπεράσει κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν κατά την προβιομηχανική εποχή.

Τα κοράλλια αποτελούν μόλις το 0,2% της επιφάνειας των ωκεανών, όμως σ’ αυτά ζει το 30% των θαλάσσιων ειδών που εκεί βρίσκουν τροφή και προστατεύονται από τους θηρευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ