Αφγανιστάν: Απαγωγές και δολοφονίες από τους Ταλιμπάν

Νέο μακελειό στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν σκότωσαν τουλάχιστον 16 Αφγανούς αστυνομικούς και δύο πολίτες στην επαρχία Μπάντγκις.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μετά το τέλος της τριήμερης εκεχειρίας που είχαν κηρύξει μέχρι την προηγούμενη Κυριακή με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ αλ Φίτρ για το τέλος του Ραμαζανιού.

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν από χθες Πέμπτη τις επιχειρήσεις τους, αφού απέρριψαν την πρόταση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι για παράταση της εκεχειρίας τους μετά την Κυριακή.

Την Τετάρτη σκότωσαν τουλάχιστον 30 στρατιώτες και κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση στη Μπάντγκις.

Ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην Καμπούλ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη οκτώ σημείων ελέγχου στην επαρχία αυτή.

Πολύνεκρες επιθέσεις για την κατάληψη σημείων ελέγχου από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο εξ αυτών και έστησαν ενέδρα στις ενισχύσεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που είχαν σταλεί στην περιοχή του Αφγανιστάν.

Ο Χάτζι Σάλεχ Μπεκ, κυβερνήτης της περιοχής Αμπκαμάρι, δήλωσε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 16 αστυνομικοί.

Ο Μοχάμαντ Νάσερ Ναζάρι, ένας άλλος αξιωματούχος, επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν έβαλαν βόμβα στο πτώμα ενός στρατιώτη και αυτή εξερράγη όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να συλλέξουν τα πτώματα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο πολίτες.

Ο Γάνι παρέτεινε κατά 10 ημέρες τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία αρχικά θα τερματιζόταν την Τετάρτη.

Οι Ταλιμπάν τήρησαν εκεχειρία για τρεις ημέρες, όμως απέρριψαν την πρόταση να την παρατείνουν.

Κάποιοι επικριτές του Αφγανού προέδρου επεσήμαναν ότι η εκεχειρία του Γάνι επέτρεψε στους Ταλιμπάν να εισέλθουν ελεύθερα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και να σχεδιάσουν επιθέσεις.

Απαγωγές εργαζόμενων

Στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ στη νότια επαρχία Κανταχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν χθες στην έδρα μιας εταιρείας οδικών κατασκευών.

Απήγαγαν 13 μηχανικούς και 20 φύλακες, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Επιπλέον τέσσερις φύλακες σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να απελευθερώσουν τους ομήρους, που είναι όλοι Αφγανοί. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει την επίθεση αυτή.

Πηγή: Reuters – ΑΠΕ-ΜΠΕ