Αϊτή: Παραίτηση πρωθυπουργού για διαδηλώσεις και αύξηση καυσίμων

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής παραιτήθηκε χθες, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που προκάλεσε το σχέδιο για σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο πρωθυπουργός Τζακ Γκι Λαφοντάν υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή. Η παραίτηση του Λαφοντάν υπεβλήθη ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου της χώρας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις αναφορικά με το σχέδιο αύξησης των τιμών των καυσίμων κατά έως και 50%. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, λεηλάτησαν καταστήματα και πυρπόλησαν οχήματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς εναντίον του σχεδίου, το οποίο αργότερα ο Λαφοντάν εγκατέλειψε. Διαδηλώσεις έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο και στηρίζεται πολύ στην βοήθεια που της χορηγείται από το εξωτερικό. Η διαφθορά και η βία είναι κοινός τόπος στη χώρα και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ