Βίτσας: «Η Σάμος το μεγαλύτερο πρόβλημα στο προσφυγικό»

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος» δηλώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στην κατάσταση με το προσφυγικό στο νησί.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική χώρα, σημειώνει ότι η κατάσταση σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κέντρα φιλοξενίας είναι «από άριστη έως πολύ καλή».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον Τύπο, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Βέβαια, η δικαιολογία είναι ότι εκεί ήταν οι μεγαλύτερες ροές το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί, όπως έχουν αποσυμφορηθεί και τα άλλα νησιά και να διατηρηθούμε σε ένα επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, κι ακόμα παρακάτω, η Λέρος και η Χίος – η Κως είναι αρκετά χαμηλά – και να συνεχιστεί και η απεμπλοκή ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα στη Λέσβο», όπου, όπως αναφέρει ο υπουργός, «υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες».

«Έχουμε δει και τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σ’ αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να επιστραφούν» επισημαίνει ο κ. Βίτσας.

Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα

Για την τρέχουσα εικόνα στην υπόλοιπη χώρα, ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή η διάταξη είναι περίπου 25.000 σε διαμερίσματα, 7.000 σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και περίπου 18.000-20.000 σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Η κατάσταση είναι από άριστη στα διαμερίσματα, στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η Ανδραβίδα στην ενδοχώρα, έως πολύ καλή στα υπόλοιπα».

Για τα Διαβατά

Ειδικότερα για το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, ο υπουργός αναφέρει ότι χρησιμοποιείται ως κέντρο transit, «δηλαδή όσοι φτάνουν στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουν πρώτα στα Διαβατά και μετά διαμοιράζονται σε άλλα κέντρα φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα», γεγονός που, όπως λέει, «δημιουργεί ορισμένα ζητήματα κατά περιόδους στα Διαβατά, υπερφόρτωση δηλαδή, αλλά με το άνοιγμα και δύο κέντρων σε έναν-δυο μήνες, νομίζω ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μια για πάντα».

Ο υπουργός τονίζει ότι «πάντα υπάρχει το ζήτημα των ροών και πάντα υπάρχει το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής», ενώ ερωτηθείς για τον «διάδρομο» στο Δέλτα του Έβρου, απ’ όπου περνούν κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Βίτσας, λέει: «Είμαστε σε επικοινωνία γι’ αυτόν τον νέο διάδρομο που ξεκινάει από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι κοντά στον Έβρο, απ’ όπου κατά κύριο λόγο Αφγανοί φτάνουν κάπου κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε σε επικοινωνία με τις τουρκικές κατά κύριο λόγο αρχές.

Βέβαια, το θέμα με τους Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες είναι πολύ ευρύτερο, το συζητάμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συζητάμε και σε επίπεδο υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ώστε να ανακοπεί ο δρόμος των διακινητών. Και θέλω να επιμείνω στον όρο “των διακινητών”, οι οποίοι βέβαια μηχανεύονται και πολλές φορές είναι ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς».

Σε ό,τι αφορά την κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας δηλώνει ότι «είναι επ’ ωφελεία μας στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και επ’ ωφελεία της Τουρκίας και της Ευρώπης να παραμείνει αυτή η συμφωνία, να δούμε τακτικά ζητήματα ή λεπτομέρειες που πρέπει να διορθώσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον».

Σημειώνει, τέλος, ότι η συμφωνία αυτή «έχει σημάνει μια τεράστια μείωση των ροών», αλλά, όπως εξηγεί, δεν λύνει από μόνη της τα πάντα. «Δεν λύνει το πόσοι άνθρωποι θα έχουν ζωή στη δική τους χώρα και να μην αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να έρχονται προς την Ευρώπη, δεν λύνει το ζήτημα της πιθανής ανάφλεξης πολέμων σε περιοχές στη Συρία… Παραμένει δε ως ζήτημα και η ανακατανομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει ο Δημήτρης Βίτσας.