INTIME

Βασίλης Κικίλιας: «Γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι είχαμε νεκρούς ή όχι;»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο Βασίλης Κικίλιας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν γνώριζε το ίδιο βράδυ ότι υπήρχαν νεκροί από την πυρκαγιά στην Αττική και το απέκρυψε. Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας.

«Και άλλες χρονιές, με δύσκολες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Είχα την ευθύνη το 2014 και ήταν ευλογία ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και όλοι οι υπεύθυνοι λειτούργησαν πρώτα στο κομμάτι τής πρόληψης και μετά της αντιμετώπισης και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή», δήλωσε αρχικά στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Πεντέλη μέχρι και την κατάληξή της στο Μάτι και τη γύρω περιοχή υπάρχουν ευθύνες και αυτές προσωποποιούνται.

«Με την τακτική και τη στρατηγική που επέλεξε ο κ. Τσίπρας και η οποία κατέρρευσε, ένα είναι το καίριο ερώτημα, στο οποίο είναι υποχρεωμένος να απαντήσει: Το βράδυ της φωτιάς, που ο κόσμος αγωνιούσε και που ολόκληρη η χώρα παρακολουθούσε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, ήξερε ότι είχαμε νεκρούς; Το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό;» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, αφήνοντας αιχμές για τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί»

«Οι έχοντες την ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με όσους ενήργησαν συμπληρωματικά, όφειλαν να την αναλάβουν. Το φιλότιμο προϋποθέτει και την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης, μία συγγνώμη, μία παραίτηση. Κάθε μέρα που περνάει νέες πικρές ανθρώπινες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα αποκαλύψουν εκτός της πολιτικής ευθύνης και τις όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν και γιατί», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Βασίλης Κικίλιας, συμπληρώνοντας ότι «προφανώς ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της φωτιάς απέτυχε».

«Δεν μπορεί ένα δομημένο κράτος να αφήνει τα πράγματα στην τύχη. Οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να συμβεί ένα δυστύχημα. Έχουμε διαδοχικές αλλαγές στην αναζήτηση του αιτίου από την κυβέρνηση. Στην αρχή ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για ασύμμετρη απειλή. Μετά ακούσαμε για ριπές ανέμων, πολλαπλές εστίες από το δορυφόρο. Μετά ότι η πυρκαγιά αναπτύχθηκε σε πολύ μικρό χρόνο, που δεν άφηνε περιθώριο αντιμετώπισης. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, ο ελληνικός λαός δεν το ανέχεται», συμπλήρωσε.

Η στάση της ΝΔ

Όσον αφορά η στάση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως το κόμμα του σεβάστηκε τις τρεις ημέρες του εθνικού πένθους, σε αντίθεση με τα στελέχη της κυβέρνησης, που, όπως υποστήριξε, δεν το σεβάστηκαν.

«Βγήκαν να μιλήσουν για σενάρια συνομωσίας και να κατηγορήσουν μέσα ενημέρωσης και οποιονδήποτε εκτός από τους εαυτούς τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τέτοια μετριοπάθεια και συναίσθηση των τραγικών στιγμών που ζούμε. Θέλω να θυμίσω πώς αντιμετώπιζαν οι σημερινοί κυβερνώντες την εκάστοτε κυβέρνηση σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι πολύ μακριά από εμάς αυτή η πολιτική συμπεριφορά απέναντι σε μία τραγωδία, η οποία μας κόστισε νεκρούς που ακόμα μετράμε και είναι άταφοι», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε:

«Φυσικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Ό,τι πρόβλημα δόμησης και να υπήρχε, όμως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να κάνει τη δουλειά του για να σωθεί ο κόσμος. Έχουμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα και στις πρόσφατες πυρκαγιές. Μου είναι εντελώς αδιάφορη η επικοινωνιακή πομφόλυγα που θα στήσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ».

https://www.youtube.com/watch?v=pmbAKy7Nu6g