Βασιλειάδης: Με το VAR τέλος οι σκοτεινές συμμορίες σαν αυτές του παρελθόντος

Υπεγράφη την Πέμπτη (9/5) στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, η σύμβαση με τις δύο αναδόχους εταιρίες που θα συνεργαστούν για την εγκατάσταση και χρήση του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τα επόμενα 5 χρόνια. 

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράπτης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της INDIGITAL, Κώστας Ρούπτσος και ο νόμιμος εκπρόσωπος – διαχειριστής της MEDIA LUSO, Φρανσίσκο Ντε Λα Φουέντε Ρουθ.

Άπαντες δήλωσαν πεπεισμένοι ότι από την 1η αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος, σε όλους τους αγώνες της Super League θα γίνεται χρήση VAR (αρκεί να δοθεί η τελική πιστοποίηση από την FIFA), ενώ στον τελικό του Κυπέλλου του προσεχούς Σαββάτου όπου θα εγκαινιαστεί το σύστημα, το VAR θα λειτουργήσει συνολικά με 16 κάμερες!

Ιδιαίτερα καυστικός για το παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και αισιόδοξος για το μέλλον μέσω της χρήσης του VAR, εμφανίστηκε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος κατά την υπογραφή της σύμβασης υλοποίησης του έργου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι μια σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τις σκιές που βάραιναν εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρό μας.

Όσο και να θέλουν κάποιοι να επιστρέψουν στη μιζέρια και να επιβάλλουν την ατζέντα του παρελθόντος, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε.

Έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα. Δεν θα κάνουμε, όμως, βήμα πίσω απέναντι στα σκοτεινά συστήματα.

Βρήκαμε στο ποδόσφαιρο ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε σελίδα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά είμαστε σε μια νέα κατεύθυνση.

Με το VAR δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μην υπάρχουν σκοτεινές συμμορίες σαν αυτές του παρελθόντος. Και όσο και να σκούζουν κάποιοι για να αλλάξουν την ατζέντα, είμαστε ήδη πολύ μπροστά από αυτούς.

Θα έχουμε ένα νέο προϊόν, που θα αποβάλει τους παρείσακτους οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε:

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο που θα βοηθήσει το πιο λαοφιλές σπορ να γίνει ακόμη ομορφότερο, θα βοηθήσει να ασχολούνται οι θεατές περισσότερο με το θέαμα παρά με τις αποφάσεις των διαιτητών.

Είναι ένα πρώτο βήμα για τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να βελτιωθεί ως θέαμα και ως τρόπος αναψυχής».

Για bullying στους διαιτητές μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος:

«Ένας πολύ μεγάλος στρατηγικός στόχος της ΕΠΟ γίνεται πραγματικότητα. Δημιουργούμε νέες συνθήκες για να μην υπάρχει καχυποψία και bullying και να δούμε στο επίκεντρο τον πραγματικό πρωταγωνιστή, δηλαδή τον ποδοσφαιριστή. Διότι σήμερα στο επίκεντρο βρίσκεται δυστυχώς ο διαιτητής».

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράπτης, από την μεριά του, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου που αναλαμβάνουν οι δύο εταιρίες, που είναι τα εξής:

-5 χρόνια υποστήριξη
-1205 αγώνες
-16 γήπεδα διασυνδεδεμένα με οπτικές ίνες
-εγκεκριμένο από την FIFA
-παροχή ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών στην ΕΠΟ.

Τόνισε δε, ότι το επόμενο βήμα σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα είναι τα ψηφιακά φύλλα αγώνος.

Τέλος, στο τεχνικό μέρος της χρήσης του VAR αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της INDIGITAL, Κώστας Ρούπτσος και ο νόμιμος εκπρόσωπος – διαχειριστής της MEDIA LUSO, Φρανσίσκο Ντε Λα Φουέντε Ρουθ.