Βενεζουέλα:«Οι εκλογές έγιναν, τα προβλήματα παραμένουν»

Η ΕΕ θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από την πολιτική της εκ των προτέρων απονομιμοποίησης των εκλογών και να εμπλακεί πιο εποικοδομητικά στη διαδικασία, εκτιμά στην DW o πρώην Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού.

Συνάντησαμε τον Μάρκο Κυπριανού λίγο πριν αναχωρήσει από το Καράκας. Ο πρώην Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με πολύχρονη θητεία στους θώκους των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών της Κύπρου, προσκλήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο για να παρακολουθήσει την προεδρική εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα, να προσφέρει την εμπειρία του για το πως μπορεί να βγει η χώρα από τη διεθνή απομόνωση και το πως η ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει σε αυτό.

«Να αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους»

Ο Θαπατέρο είναι κάτι σαν καλόπιστος συνομιλητής για την κυβέρνηση του Καράκας, επειδή έχει αναμειχθεί ενεργά στις ατελέσφορες, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, προσπάθειες συμφιλίωσης του Νίκολας Μαδούρο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε αυτήν την προσπάθεια η ΕΕ, κατά τον Μάρκο Κυπριανού, πρέπει να απαγκιστρωθεί από την πολιτική των εξ αποστάσεως κυρώσεων και της εκ των προτέρων απονομιμοποίησης των εκλογών και να εμπλακεί πιο εποικοδομητικά στη διαδικασία.
«Νομίζω ότι η ΕΕ είναι πιο αντικειμενική, έτσι όπως δεν είναι οι ΗΠΑ, οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται», τονίζει στην DW. «Αυτή τη στιγμή όμως θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Τώρα που πέρασαν οι εκλογές θα πρέπει να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, όχι μόνο από την ανθρωπιστική πλευρά και του δικαίου, αλλά θα είναι ένα σωστό πολιτικό μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης ο Μαδούρο θα πρέπει να συνεργαστεί επειγόντως με την ΕΕ πάνω στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται η χώρα.
Θα πρέπει να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατίες για να υλοποιηθεί το συντομότερο. Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσει η Βενεζουέλα ένα διάλογο με την ΕΕ και η πρωτοβουλία να προέλθει από εκείνη, η μπάλα είναι στο δικό της τερέν. Θέλω να πιστεύω ότι και εμείς θα πρέπει να ανταποκριθούμε ως Ευρωπαίοι. Εξ άλλου η ΕΕ χωρίς να παραβιάζει τις αρχές της μιλά με πολλές χώρες που πάσχουν αφάνταστα σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να διακόπτει τις σχέσεις της. Δεν ξέρω γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τη Βενεζουέλα».

«Παρατυπίες στο γενικότερο περιβάλλον των ψηφοφόρων»

Ήταν οι προεδρικές εκλογές όντως προσβολή για τη Δημοκρατία, όπως έσπευσαν να δηλώσουν εκπρόσωποι ορισμένων κρατών χωρίς μάλιστα να μπουν στον κόπο να στείλουν παρατηρητές; Ο Μάρκος Κυπριανού υποστηρίζει ότι λόγω της τεράστιας αποχής, που επρόκειτο για πολιτική απόφαση της αντιπολίτευσης, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πλήρως η διαδικασία, δεδομένου ότι οι μικρές παρατυπίες έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή όταν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι.

«Υπήρξαν προβλήματα, παρατυπίες, πιστεύω όμως ότι ήταν περισσότερο στο γενικότερο περιβάλλον των εκλογών, και όχι στην καθεαυτού ψηφοφορία», υποστηρίζει ο Μάρκος Κυπριανού. « Το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως φαίνεται, δούλεψε. Η επιρροή όμως των ψηφοφόρων με τρόπους που δεν θεωρούνται αποδεκτοί στη Δημοκρατία, όπως παροχή ανταλλαγμάτων για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει, φαίνεται πως υπήρξε όπως καταγγέλλει ο Χένρι Φαλκόν, ο αντίπαλος του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τη δική μου κρίση και με όσα προλάβαμε να δούμε, πιστεύω ότι το γενικότερο περιβάλλον επηρέασε τους ψηφοφόρους με τρόπο που δεν είναι σωστός χωρίς να γίνει επέμβαση στην ψήφο. Και εδώ θα φανεί η σοβαρότητα και αξιοπιστία της κυβέρνησης και την Εφορευτικής Επιτροπής, με ποια αποτελεσματικότητα θα εξετάσουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, γιατί υπάρχει δυσπιστία ότι σε προηγούμενες φορές δεν το έκαναν».

«Η ΕΕ θα έπρεπε να είχε στείλει παρατηρητές»

Ο Μάρκος Κυπριανού διακρίνει πάντως μια πιο απόλυτη στάση της ΕΕ απέναντι στη Βενεζουέλα, σε σχέση με άλλες χώρες και σε άλλες περιπτώσεις. Μείναμε στο μαστίγιο κι αφήσαμε το καρότο, λέει χαρακτηριστικά. Και τι παίρνει μαζί του φεύγοντας από τη χώρα; «Οι εκλογές δεν έλυσαν το πρόβλημα, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε και για την αντιπολίτευση, και σίγουρα όχι για τη χώρα» μας λέει.

«Η κατάσταση θα μείνει όπως και πριν, η κυβέρνηση βγήκε με ένα μικρό ποσοστό. Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πρόβλημα. Κατάφερε να επικρατήσει με την αποχή. Η αντιπολίτευση δεν βγαίνει ενισχυμένη. Ο Φαλκόν, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια τρίτη λύση λόγω της αποχής, δεν πήρε το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να τον καθιερώσει σαν ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Άρα, θεωρώ ότι το πρόβλημα Βενεζουέλα παραμένει, αυτή είναι η ανησυχία μου, γι’ αυτό πιστεύω ότι η ΕΕ, παρά τις επιφυλάξεις που είχε και την απόχη που είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εισηγηθεί τους ελάχιστους εκλογικούς όρους και να είχε στείλει παρατηρητές».

Πηγή: Deutsche Welle