INTIME

Βενιζέλος: «Πρέπει να υπάρχει καθαρή κυβερνητική λύση κι σταθερότητα»

Τη σημασία της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας την επομένη των εκλογών υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας καθώς επηρεάζει την οικονομία, την λειτουργία των θεσμών» ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Ant1 για να προσθέσει: «Κυρίως επηρεάζει τις ζωές μας πρακτικά, άρα νομίζω ότι όλοι περιμένουν να υπάρξει σταθερό περιβάλλον πολιτικό και θεσμικό, να υπάρχει κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, η οποία επωμίζεται το βάρος της διαχείρισης της εθνικής στρατηγικής. Βεβαίως με συναίνεση, βεβαίως με ενότητα, βεβαίως με προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάντως πρέπει να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση και σταθερότητα».

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική και λόγω τις «επιπόλαιης» στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν άρθρα που πλέον μπορούν να ψηφιστούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών όπως η εκλογή ΠτΔ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα που δεν θίγονται καθόλου, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η Δικαιοσύνη «παρότι έχουν διαφανεί τεράστια προβλήματα» τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι «η Δικαιοσύνη ήταν το θύμα της απελθούσας κυβέρνησης». «Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση Novartis όπως έδειξαν και οι σημερινές εξελίξεις, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εσύρθη να ανασύρει τις μηνύσεις Σαμαρά, Αβραμόπουλου και την δική μου» σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι η ταυτότητα των «κουκουλοφόρων μαρτύρων» έχει αποκαλυφθεί «καλώς ή κακώς» και ζήτησε «να πάψουν να είναι προστατευόμενοι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες». «Αυτό φαντάζομαι θα λυθεί από την επόμενη Βουλή, η οποία πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών και την λειτουργία της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

«Η επόμενη Βουλή θα πρέπει να καταργήσει την απλή αναλογική»

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είναι προφανές ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να καταργήσει την απλή αναλογική» αλλά υπενθύμισε πως «ο νόμος που θα την αντικαταστήσει θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών» κάτι που, όπως παραδέχθηκε «είναι δύσκολο πολιτικά και αριθμητικά».

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στις σχέσεις του με το Κίνημα Αλλαγής σημειώνοντας: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός. Δεν θέλω να αναφερθώ άλλο σε αυτά. Ας μείνουμε στα μεγάλα που αφορούν το μέλλον του τόπου».

Για την ένταση στα ελληνοτουρκικά και τις παράνομες τουρκικές ενέργιες στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι «η τουρκική συμπεριφορά, είναι πάντα αναμενόμενη». «Η Τουρκία δεν εκπλήσσει, προετοιμάζει αυτό που θα κάνει και πολλές φορές περιμένει επί δεκαετίες προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες» ανέφερε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «δική μας αφετηρία είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όμως το Διεθνές Δίκαιο το εφαρμόζουν δικαστήρια και διαιτητικά όργανα και πρέπει να ξέρουμε στην πράξη πώς έχει εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως στα θέματα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών: υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη».

«Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν τεράστια σημασία» παρατήρησε, τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει «μία άσκηση εθνικού αναστοχασμού με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με πραγματικό πατριωτισμό, που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και αποτελεσματικά και βεβαίως αυτό πρέπει να διαμορφωθεί από την επομένη των εκλογών».