Βολές Τραμπ κατά του ΟΠΕΚ για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε και πάλι στο στόχαστρό του τον ΟΠΕΚ, σχετίζοντας μάλιστα την τιμή της αύξησης του αργού πετρελαίου με την στήριξη των ΗΠΑ στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Τραμπ, έχει βάλλει πολλές φορές κατά του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών το τελευταίο διάστημα, κατηγορώντας τον συνήθως ότι αυξάνει σκόπιμα τις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα όμως η αύξηση των αμερικανικών τιμών βενζίνης θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον Τραμπ πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο, αντισταθμίζοντας τους ισχυρισμούς των ρεπουμπλικάνων ότι οι μειώσεις φόρων του Τραμπ και η απόσυρση ομοσπονδιακών κανονισμών έχουν βοηθήσει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

«Προστατεύουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν θα ήταν ασφαλείς για πολύ χωρίς εμάς, και πάλι συνεχίζουν να πιέζουν για υψηλότερες και υψηλότερες τιμές πετρελαίου! Θα το θυμόμαστε. Το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει καλέσει τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παραγωγή, συσχετίζοντας μάλιστα το ζήτημα με την βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ριάντ στην μάχη του κατά του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Reuters επικαλείται πηγή στον ΟΠΕΚ, η οποία αναφέρει ότι ο Οργανισμός οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε μια επίσημη αύξηση της παραγωγής αργού όταν συναντηθούν στην Αλγερία το σαββατοκύριακο, αν και εντείνονται οι πιέσεις στους μεγάλους παραγωγούς για να αποτρέψουν μια κορύφωση στις τιμές πετρελαίου ενόψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.