ΙΝΤΙΜΕ

Βορίδης: «Αύριο θα μιλήσουμε για να πάνε τα θρασίμια στη θέση τους»

Επίθεση προς την κυβέρνηση για το θέμα των πυρκαγιών προανήγγειλε για αύριο ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι για την ώρα η ΝΔ σέβεται το τριήμερο εθνικό πένθος. «Αύριο, όμως, θα μιλήσει για να πάνε τα θρασίμια στη θέση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

«Παρά το ότι έχουμε δεσμευτεί για το ότι θα τηρήσουμε αυτό το τριήμερο χωρίς να ανοίξουμε τη συζήτηση γι’ αυτήν την τεράστια καταστροφή, παρά το ότι έχουμε πει ότι θέλουμε στην παρούσα φάση να κρατήσουμε τη σκέψη μας σε όλους αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους, σε όλους αυτούς που χάθηκαν, σε όλους αυτούς που σήμερα θρηνούν σπαρακτικά γιατί έχασαν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους, τους συνανθρώπους τους με φρικτό θάνατο, παρά το ότι είπαμε να μη μιλήσουμε γι’ αυτά, ακούστε όμως: Κάντε μας μια χάρη, από την κυβέρνηση και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και στην τεράστια προσπάθεια που κάνουμε να σεβαστούμε αυτό το τριήμερο τη θλίψη τους, την οδύνη τους, τον πόνο τους, κάντε μας μια χάρη! Σταματήστε να είστε αυτάρεσκοι και να σας ακούμε να λέτε πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός», είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή.

«Να είστε ταπεινοί»

«Κάντε μας τη χάρη, να σκύψετε και να ακούσετε και να καταλάβετε και να φανταστείτε τις στιγμές που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι. Να αναλογιστείτε! Να είστε ταπεινοί τουλάχιστον! Αντί να ακούμε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ότι λειτούργησε υποδειγματικά ο μηχανισμός!», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:

«Θα μιλήσουμε για τις ευθύνες, θα μιλήσουμε για τις εγκληματικές παραλείψεις, παράγραφο με παράγραφο, νομική διάταξη με νομική διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση και από κάτω ποια είναι η παράλειψή της! Και ποιος την παρέλειψε! Όχι γενικά! Δεν θα κάνουμε θεσμικές συζητήσεις! Δεν θα μιλήσουμε για το θεσμικό πλαίσιο γενικώς. Θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε και που προβλέπουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας.

Θα μιλήσουμε όχι για να κάνουμε μια στείρα πολιτική αντιδικία. Γιατί πάνω στους δεκάδες νεκρούς, στους αγνοούμενους, στους εκατοντάδες τραυματίες δεν υπάρχει μικροπολιτική. Ο καταλογισμός ευθυνών δεν είναι μικροπολιτική, η ανάληψη της ατομικής ευθύνης δεν είναι μικροπολιτική. Η ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έχει ονοματεπώνυμα. Θα μιλήσουμε αύριο, ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους».